STAznanost

Raziskava: V Evropi potencial za obnovo rek z odstranjevanjem ovir velik

Ljubljana, 20. aprila - Analiza nevladne organizacije Svetovni sklad za naravo (WWF) je pokazala na velik potencial za obnovo rek z odstranjevanjem ovir v Evropi. Tudi Slovenija ima velik potencial, da prispeva k obnovi prosto tekočih rek z odstranitvijo zastarelih, neučinkovitih ovir, so sporočili iz WWF Adria.

Evropske reke so najbolj razdrobljene na svetu. Ovire v rekah, kot so jezovi za hidroelektrarne, so eden glavnih razlogov, da reke po Okvirni direktivi EU o vodah ne dosežejo dobrega ekološkega stanja in so ključni vzrok za 93-odstotni upad populacij evropskih sladkovodnih migratornih rib v zadnjih desetletjih.

V ponedeljek objavljeno poročilo z naslovom Potencial odstranjevanja ovir za ponovno povezavo evropskih rek je analiziralo vzorec 30.000 ovir, kot so jezovi in pregrade, na velikih in srednje velikih rekah v Evropi ter ocenilo potencial za njihovo ponovno povezavo.

Od preučenega vzorca, ki znaša manj kot tri odstotke ocenjenega milijona ovir v Evropi, je bilo v EU prepoznanih 732 ovir, ki imajo velik potencial za ponovno povezavo in bi v primeru odstranitve omogočile ponovno povezavo približno 11.500 kilometrov velikih in srednje velikih rek. Za nadaljnjih 6628 ovir je bilo ugotovljeno, da imajo dober potencial za ponovno povezavo, s čemer je bilo v samo proučenem vzorcu skupaj prepoznanih skoraj 50.000 kilometrov rek, ki imajo velik in dober potencial, da ponovno postanejo prosto tekoče.

"Slovenija ima velik potencial za izpolnitev svojega deleža odgovornosti, da neposredno prispeva k cilju obnove 25.000 kilometrov prosto tekočih rek, kot del predlagane strategije EU o biotski raznovrstnosti za leto 2030. To lahko dosežemo z odstranitvijo zastarelih, neučinkovitih ovir," je, kot so zapisali v sporočilu za javnost, poudaril predstavnik WWF Adria v Sloveniji Leon Kebe.

Zastarele ovire na rekah so v povezavi s podnebnimi spremembami in napovedanimi poplavami prepoznane kot resne grožnje ljudem in infrastrukturi in ne škodujejo le habitatom rib in drugih prostoživečih živali ter zdravju ekosistemov, temveč lahko predstavljajo tudi varnostno tveganje za lokalne skupnosti, je opozoril Kebe. Spomnil je, da ovire na rekah onemogočajo migracije rib, kar neposredno povzroči upadanje in celo lokalno izumrtje številnih vrst rib in drugih prostoživečih živali in rastlin.

O odstranjevanju zastarelih ovir na slovenskih rekah pripravlja WWF Adria v sodelovanju z globalno okoljsko organizacijo The Nature Conservancy spletni seminar, ki bo potekal 12. in 19. maja. Predstavili bodo trenutni status rek v Sloveniji in spregovorili o tem, kakšne so koristi in možni vplivi projektov za obnove rek na slovenske reke. Spletni seminar bo predstavil tudi postopke odstranjevanja zastarelih ovir v okviru obnovitvenih prizadevanj in primere uspešnih restavratorskih pobud.