STAznanost

Gregor Majdič: Raziskovalec, ljubitelj narave, kuhar in pisatelj

Ljubljana, 21. aprila - Novi rektor Univerze v Ljubljani Gregor Majdič je od leta 2001 zaposlen na veterinarski fakulteti, kjer vodi svojo raziskovalno skupino. Glavna tema njegovih raziskav so razlike v možganih med spoloma. Od leta 2008 pa je delno zaposlen tudi na mariborski medicinski fakulteti kot profesor za fiziologijo. Je tudi ljubitelj narave, kuhar in pisatelj.

Majdič se je rodil leta 1967 v Ljubljani. Leta 1992 je diplomiral na ljubljanski veterinarski fakulteti, kjer je leta 1994 tudi magistriral. Od leta 1993 do leta 1996 je opravljal doktorat znanosti na Medicinski fakulteti Univerze v Edinburgu na Škotskem, kjer je leta 1996 tudi doktoriral. Od leta 1998 do leta 2001 je delal kot postdoktorand na University of Texas Southwestern Medical School v Dallasu v Teksasu.

Od leta 2001 je zaposlen na veterinarski fakulteti, kjer vodi svojo raziskovalno skupino. Glavna tematika njegovih raziskav so razlike v možganih med spoloma, kako se med seboj razlikujejo ženski in moški možgani, dolgotrajni vplivi stresa na možgane in posledično zdravje ter morebitni vpliv hormonskih motilcev na zdravje.

Od leta 2008 pa je delno zaposlen tudi na mariborski medicinski fakulteti kot profesor za fiziologijo. Leta 2003 je gostoval na Univerzi Keio v Tokiu na Japonskem kot gostujoči profesor, prav tako leta 2003 pa so ga izvolili za stalnega gostujočega profesorja na Medicinski fakulteti Univerze v Zagrebu.

Objavil je več kot 80 člankov v revijah s faktorjem vpliva in več poglavij v tujih monografijah, njegovi članki pa so bili citirani več kot 1800-krat. Leta 2012 je s sodelavci ustanovil visokotehnološko podjetje Animacel, ki ponuja zdravljenje živali z matičnimi celicami in uspešno deluje v več evropskih državah.

Poleg tega se ukvarja s številnimi drugimi dejavnostmi. Rad ima vse aktivnosti v naravi kot so plezanje, turno smučanje, potapljanje, gorsko kolesarjenje in podobno, zelo rad potuje in je obiskal že več kot 70 držav po svetu. Je tudi navdušen amaterski kuhar in nenazadnje pisatelj, saj je avtor treh leposlovnih knjig, mladinske poljudnoznanstvene knjige Skrivnost življenja ter dveh zgodovinskih romanov Gabrijelov pasijon in Beli saracen.

1. marca je veterinarska fakulteta uradno potrdila njegovo kandidaturo za rektorja ljubljanske univerze v mandatnem obdobju 2021-2025. V prvem krogu glasovanja je osvojil 29,7 odstotka glasov in se prek drugega mesta uvrstil v drugi krog.