STAznanost

Tiranozaver hodil počasneje kot človek

Amsterdam, 22. aprila - Tiranozaver je glede na izsledke nizozemske študije hodil počasneje kot človek. Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da so nizozemski raziskovalci hitrost tiranozavra ocenili na 4,6 kilometra na uro, medtem ko človek povprečno hodi s hitrostjo okoli pet kilometrov na uro.

Hitrost hoje lahko pri živalih določimo tako, da si ogledamo v proces vključene dele telesa, njihove naravne ritme glede na celotno zgradbo živali in potrebo živali po varčevanju z energijo, v članku, ki je bil objavljen v reviji Royal Society Open Science, pišejo raziskovalci z amsterdamske univerze.

Tiranozaver je bil dolg 13 metrov in je tehtal devet ton. Za hojo je uporabljal dve nogi in rep, ki se je ob vsakem koraku dvigal in spuščal.

Nizozemski raziskovalci so s pomočjo 3D rekonstrukcije in biomehanskega modela vretenc in sklepov ocenil naravno frekvenco nihanja repa. Višino dinozavrovih bokov so ocenili na 3,1 metra in dolžino koraka na približno dva metra.

Ocena hitrosti 4,6 kilometra na uro ali 1,28 metra na sekundo je nižja, kot je bila predpostavljena do zdaj. Raziskovalci opozarjajo, da je to le povprečna hitrost, ne najvišja hitrost, ki jo je tiranozaver lahko dosegel.

Prejšnje študije so pokazale, da tiranozaver tudi med tekom ni dosegel hitrosti, višje od 30 kilometrov na uro. Za primerjavo, najhitrejši človek na svetu Usain Bolt je na razdalji, daljši od 100 metrov, dosegel povprečno hitrost skoraj 38 kilometrov na uro.