STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Do 1. junija študentski natečaj za najboljše rešitve s področja finančne matematike in aktuarstva

Ljubljana, 25. aprila - Organizatorji 8. Evropskega kongresa matematike 8ECM, enega največjih znanstvenih dogodkov v Sloveniji v letošnjem letu, vabijo k prijavam na študentski natečaj za najboljše rešitve s področja finančne matematike in aktuarstva. Nagradni sklad natečaja, ki je odprt do 1. junija, znaša 5000 evrov.

Natečaj, na katerega se lahko prijavijo posamezniki ali ekipe z do tremi člani, bo potekal v angleščini v štirih temah, in sicer v modeliranju prometnih nesreč v času epidemije covid-19, v analizi izvedljivosti algoritma, v obrnjenem zavarovanju ter v ocenjevanju pogostnosti škod.

Nagrade bodo podeljene pod pokroviteljstvom Slovenskega zavarovalnega združenja, ki je tudi glavni pokrovitelj kongresa. Najboljša ekipa znotraj posamezne teme bo prejela denarno nagrado v višini 1250 evrov.

Kongres 8ECM, ki bo potekal med 20. in 26. junijem v Portorožu, bo zaradi epidemije sicer večinoma izveden na daljavo. Gostil bo vrhunska imena s področja matematike, med katerimi so tudi dobitniki najvišjega priznanja v matematiki, Fieldsove nagrade oziroma "matematične Nobelove nagrade", so sporočili organizatorji. Udeležilo se ga bo več kot 1000 raziskovalcev in doktorskih študentov.

Kongres organizirajo Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem (UP FAMNIT) v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani, Fakulteto za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko, Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko, Institutom Jožef Stefan ter podjetjem Abelium.