STAznanost

Prestižne univerze z ministrico Simono Kustec o novem evropskem raziskovalnem prostoru

Ljubljana, 23. aprila - Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec se je danes udeležila virtualnega sestanka mreže prestižnih evropskih univerz The Guild o premoščanju vrzeli raziskav in inovacij v Evropi. Izpostavila je potrebo po novem in učinkovitejšem upravljanju evropskega raziskovalnega prostora, so sporočili z ministrstva za izobraževanje.

Na dogodku, ki se ga je udeležil tudi rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport predstavila njen pogled na trenutno stanje. "Evropa potrebuje novo vizijo znanja, ki bo uspešno odgovorila na velike izzive sedanjosti in prihodnosti," je poudarila.

Takšna vizija lahko po njenih besedah nastane samo v tesnem sodelovanju s predstavniki visokega šolstva, znanosti in raziskav na sistemski in institucionalni ravni. Izpostavila je tudi pomembnost sodelovanja univerz z gospodarstvom, saj lahko po njenih besedah le tako dosežemo največji ekonomski in družbeni učinek.

Ključni cilji novega evropskega raziskovalnega prostora pa so prenovljen program Obzorje Evropa, mehanizem za reintegracijo raziskovalcev, prizadevanja za bolj uravnotežene mobilnostne tokove in kroženje možganov ter nujno sodelovanje in vključevanje vseh deležnikov, so še pojasnili na ministrstvu.

Ministrica je poudarila, da je primarna naloga na politični ravni zagotovitev pravega upravljanja, ki bo cilje prevedel v konkretne ukrepe, reforme in vlaganja.