STAznanost

Evropski parlament potrdil program za raziskave Obzorje Evropa

Bruselj, 28. aprila - Evropski parlament je v torek na plenarnem zasedanju v Bruslju sprejel program za raziskave Obzorje Evropa, vreden 95,5 milijarde evrov. Poudarek programa je na zdravstvu, digitalizaciji in podpori za inovativna mala in srednja podjetja, so sporočili iz parlamenta.

Uredbo o programu Obzorje Evropa je podprlo 677 evroposlancev, pet jih je glasovalo proti, 17 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Posebni program za izvajanje programa pa je podprlo 661 evropskih poslancev, pet jih je bilo proti, 33 pa se jih je glasovanja vzdržalo.

Kot so navedli v parlamentu, bo program za raziskave in inovacije za obdobje 2021-2027 prispeval k boljši pripravljenosti zdravstvenih sistemov EU na prihodnje pandemije. Poleg tega bo industriji pomagal pri razogljičenju, digitalizaciji in inovativnosti.

Raziskovalni program omogoča kratko- in dolgoročno financiranje za raziskave in inovacije v zvezi z globalnimi izzivi, med katerimi so boj proti podnebnim spremembam, digitalizacija ter pandemija koronavirusa.

Program Obzorje Evropa vključuje najvišji znesek, ki ga je EU kadar koli doslej namenila za digitalizacijo in raziskave na tem področju. Začasno izvajanje programa je Evropska komisija začela 1. januarja letos.

"Obzorje Evropa bo EU pripravil na prihodnost s podporo zdravstvenim sistemom, industriji, da se bo ta razogljičila, ter podjetjem pri inovacijah. Prav tako bo podprl evropske raziskovalce. Ambiciozna naložba v znanost in inovacije bo omogočila uspešno spoprijemanje s prihodnjimi izzivi," je dejal poročevalec za uredbo o programu Dan Nica iz vrst socialistov in demokratov (S&D).

Poročevalec za posebni program za izvajanje programa Christian Ehler iz Evropske ljudske stranke (EPP) pa je povedal, da bo ta program ključni element okrevanja EU.