STAznanost

Mladi raziskovalec prejel nagrado na mednarodnem tekmovanju Step into the future

Moskva, 2. maja - Mladi raziskovalec Luka Irenej Pečan, dodiplomski študent Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, je osvojil 3. nagrado v kategoriji Natural sciences mednarodnega tekmovanja Step into the future v Moskvi. Nagrado je osvojil z raziskovalnim delom o določanju biološko aktivnih spojin v industrijski konoplji.

Kot so v sporočilu za javnost sporočili z ljubljanske univerze, je Pečan nagrado za delo z angleškim naslovom Quantitative Determination of Biologically Active Compounds in Industrial Hemp (Cannabis sativa subsp. sativa L.) and its Microbiological Quality prejel v konkurenci "izjemnih projektov in inovacij".

Pečan je raziskovalno delo na projektu začel pred tremi leti pod mentorstvom Marka Jerana z ljubljanskih fakultete za elektrotehniko in zdravstvene fakultete, ki je v Moskvi tudi vodil slovensko delegacijo, ter so-mentorstvom Romana Štuklja in Karmen Godič Torkar z zdravstvene fakultete.

Step into the future je po navedbah v sporočilu za javnost vplivno gibanje mladine, akademikov, raziskovalcev, strokovnjakov in učiteljev, ki želijo skupaj razvijati inovativno prihodnost svoje države.

Program trenutno vključuje več kot 150.000 mladih, ki ustvarjajo na področju znanosti, letošnje tekmovanje pa je gostilo raziskovalce in inovatorje s celega sveta. Slovenska delegacija se je 30. mednarodnega srečanja Step into the future udeležila na povabilo moskovske tehnološke univerze Bauman in ruskega mladinskega inženirskega društva.