STAznanost

WHO v Berlinu vzpostavlja podatkovni center za analiziranje pandemij

Berlin, 5. maja - Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da bo v Berlinu odprla svetovni podatkovni center, ki se bo osredotočal na analiziranje informacij glede prihajajočih groženj pandemij. Z ustanovitvijo centra želijo odpraviti vrzeli, ki jih je razkrila pandemija covida-19. Delovati bo začel predvidoma kasneje letos.

Glavna naloga centra WHO za podatke o pandemijah in epidemijah bo hitro in podrobno analiziranje informacij, da bi lažje napovedovali, preprečevali, zaznavali, se pripravljali in odgovarjali na morebitne grožnje po svetu. Prepoznaval bo tako zgodnje signale pandemij, ki jih trenutni sistemi ne morejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pandemija covida-19 je pokazala pomanjkljivosti v globalne sistemu obveščanja o pandemijah in epidemijah," je povedal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. V prihodnje se bodo namreč pojavili novi virusi, ki bi lahko povzročili pandemijo. "Virusi se premikajo hitro. Ampak podatki se lahko premikajo še hitreje," je dodal.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ocenila, da je Berlin dober kraj za center, saj so tu že vodilni akterji na področju digitalizacije in zdravja.

Center bi lahko začel delovati v septembru. Trenutno še razpravljajo o proračunu, Nemčija pa namerava kriti zagonske stroške.

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je prepričan, da svet potrebuje kapacitete za zaznavanje izbruhov virusov, ki imajo potencial, da postanejo grožnje zdravju, še preden se ta grožnja uresniči. "Boljši podatki in boljše analize so ključnega pomena za boljše odločitve," je dodal.

Pogosto traja dlje časa, da postane izbruh virusa nevaren. Glede na mednarodne strokovnjake, ki so preučevali izbruh covida-19 na Kitajskem, bi se lahko prvi izbruh pojavil že septembra 2019, več kot eno leto preden so ga zaznali v Wuhanu v decembru 2020. V nekaj mesecih pa se je razširil po celem svetu. Doslej je bolezen terjala najmanj 3,2 milijona življenj, potrdili pa so več kot 154 milijonov okužb.