STAznanost

Bezosova raketa New Shepard bo julija ponesla v vesolje svojo prvo posadko

New York, 6. maja - Vesoljska raketa lastnika Amazona Jeffa Bezosa bo 20. julija prvič ponesla v vesolje posadko. Na krovu bo prostor tudi za zmagovalca spletne dražbe. Pot bo trajala le deset minut in od tega le štiri minute nad tako imenovano Karmanovo črto, ki določa mejo med Zemljino atmosfero in vesoljem.

Raketo z imenom New Shepard je podjetje v Bezosovi lasti Blue Origin doslej že 15-krat poslalo v vesolje brez posadke s svojega izstrelišča v gorovju Guadalupe na zahodu Teksasa. Raketa je dobila ime po prvem Američanu v vesolju, astronavtu Alanu Shepardu.

Po vzletu se bo kapsula, ki lahko prevaža šest oseb, ločila od potisne rakete in nato lebdela štiri minute na višini 100 kilometrov. Tisti na krovu bodo tako doživeli občutek breztežnosti in opazovali zakrivljeno Zemljo iz vesolja.

Potisna raketa naj bi sama pristala blizu kraja izstrelitve, kapsula pa se bo na Zemljo spustila s pomočjo treh velikih padal.

Blue Origin bo spletno dražbo za potniški sedež na raketi sprožil 19. maja, zmagovalec pa bo znan 12. julija. Možnost za uspeh imajo le najbogatejši Zemljani.

Raketo za turistične obiske na meji vesolja razvija tudi podjetje Virgin Galactic. Sedež si je doslej za ceno od 200.000 do 250.000 dolarjev rezerviralo 600 ljudi.