STAznanost

SpaceX prvič uspešno pristal svojo raketo Starship

Washington, 6. maja - Zasebna vesoljska družba SpaceX je v sredo uspešno pristala svojo raketo Starship, ne da bi ta eksplodirala. To je bil peti poskusni let rakete, ki naj bi nekoč prevažala tovor in ljudi na Luno in Mars. Lastnik SpaceXa Elon Musk si želi, da bi bila raketa v celoti namenjena večkratni uporabi.

"Nominalen pristanek Starshipa," je tvitnil Musk, ko je raketa uspešno pristala na testnem poligonu v Teksasu. "Smo na tleh, Starship je pristal," je sporočil inženir SpaceXa John Insprucker.

Izvedba ni bila popolna, saj se je ob pristanku nastal manjši požar ob vznožju rakete, ki je visoka 50 metrov. Požar so hitro pogasili. Insprucker je pojasnil, da tovrstni požar ni nič nenavadnega zaradi metanskega goriva, ki ga uporabljajo. Inženirji sicer še delajo na izboljšanju sistema, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Raketa je vzletela s poligona v kraju Boca Chica v Teksasu in dosegla višino desetih kilometrov, tam je izvedla več manevrov, med drugim horizontalno spuščanje.

Uspešen poskus vzleta in pristanka predstavlja veliko zmago za podjetje in Muska, ki si želi s svojimi raketami nekoč leteti na druge planete.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je nedavno zasebno podjetje izbrala za razvoj modula za ponoven pristanek človeka na Luni. Pogodba je vredna okoli 2,9 milijarde ameriških dolarjev (2,4 milijarde evrov), a je trenutno suspendirana, saj sta se na to pritožili podjetji Blue Origin in Dynetics. Misija na Luno bi lahko sicer sledila že leta 2024, pomenila pa bi tudi odskočno desko za misijo na Mars.