STAznanost
Medicina in zdravje

Znanstveniki odkrili, kako koronavirus vdre v možganske celice

Los Angeles, 6. maja - Ameriški znanstveniki so ugotovili, da je koronavirus, ki povzroča covid-19, sposoben okužiti dve vrsti možganskih celic - nevrone in astrocite. Njihove ugotovitve bi lahko razložile nevrološke simptome, ki jih nekateri bolniki doživljajo tudi po tem, ko so bolezen že preboleli, je v sredo poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Novi koronavirus je najpogosteje prizadene dihala, vendar pogosto povzroči tudi vrsto drugih težav, vključno s kratkoročno izgubo spomina, utrujenostjo in občutkom, ki ga pogosto opisujejo kot možgansko meglo.

Znanstveniki poskušajo razumeti, zakaj in kako okužba s koronavirusom povzroča te težave v možganih, je povedala vodja študije, molekularna endokrinologinja Diana Cruz-Topete z univerze v Louisiani. Študija se je osredotočila na ugotavljanje, ali virus težave povzroča posredno, niso pa obravnavali neposrednih vplivov. Preučevali so celice, ki jih običajno najdemo v možganih in hrbtenjači, da bi ugotovili, ali so ranljive za okužbo.

Virus SARS-CoV-2 napada človeške celice in cilja na receptorje ACE2. Ti receptorji so beljakovine, ki pokrivajo površino številnih vrst celic, vključno s tistimi v pljučih, srcu, ledvicah in jetrih. Vendar ni jasno, ali celice v možganih in hrbtenjači sploh imajo receptorje ACE2, ki jih potrebuje koronavirus za napad.

Znanstveniki so vzeli človeške živčne celice, ki so bile gojene v laboratorijskih posodah, in jih preučevali, da bi videli, ali jih je mogoče okužiti z virusom. Ugotovili so, da astrociti in nevroni imajo receptor ACE2.

V naslednjem koraku so ugotovili, da se možganske celice lahko okužijo z novim koronavirusom. Ko so okužene, jih lahko virus uporabi kot odskočno desko, da doseže bolj ranljive nevrone. To bi lahko razložilo številne nevrološke simptome, ki so jih opazili pri bolnikih z novim koronavirusom, vključno z izgubo vonja in okusa, zmedenostjo, psihozo in možgansko kapjo.

Ugotovitve so znanstveniki predstavili prejšnji teden na letnem srečanju Ameriškega fiziološkega društva o eksperimentalni biologiji.