STAznanost

Slovenski fizik in kozmolog Uroš Seljak prejel prestižno Gruberjevo nagrado za kozmologijo

New Haven, 6. maja - Gruberjeva fundacije z ameriške univerze Yale je letošnjo Gruberjevo nagrado s področja kozmologije podelila tudi slovenskemu fiziku, kozmologu in profesorju astronomije na univerzi Kalifornija v Berkeleyju Urošu Seljaku. Nagrado si je prislužil za bistven prispevek metodam, ki so ključne za raziskave nastanka vesolja.

Seljak je dobil zlato medaljo in si bo razdelil 500.000 dolarjev s kolegoma Marcom Kamionowskim z univerze Johnsa Hopkinsa in Matiasom Zaldarrigo z Inštituta za napredne študije. Nagrade bodo podeljene na 24. mednarodni konferenci o fiziki osnovnih delcev in kozmologiji (COSMO'21), ki bo avgusta potekala na univerzi Illinoisa in na internetu.

Delo nagrajencev se osredotoča na ozadje kozmičnih mikrovalov (CMB). Gre za ostanke sevanja, ki segajo v čase nastanka vesolja, ko so nastali atomi, in sevanje iz prvobitne oziroma izvorne plazme. Atomi so ostali v obliki materije, sevanje pa v obliki hrupa iz ozadja, ki obsega vse vesolje v vse smeri in ponuja podobo vesolja, ko je bilo staro 379.000 let.

Nagrajenci so iznašli matematični pomen uporabe sevanja CMB nazaj do prvega delčka sekunde obstoja vesolja, čemur rečejo polarizacija. Ugotovitve so bile objavljene že leta 1997 v reviji Physical Review Letters in odmevajo še naprej. Z opazovanjem polarizacije so kozmologi lahko določili starost vesolja pri 13,8 milijarde let in to, da vesolje tvori pet odstotkov materije, 26 odstotkov temne materije in 69 odstotkov temne energije.

Njihovo delo je dalo navdih za nove generacije raziskovalnih programov, ki nameravajo odkriti še zadnji del kozmološkega modela, to je inflacijo ali teoretični začetek vesolja oziroma velikega poka. Gruberjevo nagrado so potem prejeli nekateri drugi znanstveniki s tega področja, sedaj pa je šla tistim, ki so dali podlago.

Odkritja Kamionowskega ter Seljaka in Zaldarriage so identificirale značilnost v polarizaciji CMB, ki bo odločila o obstoju prvobitnih gravitacijskih valov, kar je ključni del inflacijske teorije. Nagrada priznava tudi njihove življenjske dosežke na področju kozmologije.

Seljak in Zaldarriaga sta že pred člankom iz leta 1997 ustvarila kodo, ki je pospešila preučevanje določenih vidikov CMB tisočkrat hitreje, kar sta poimenovala CMBfast. Kodo sta dala znanosti na voljo zastonj.

Kasneje sta skupaj in posebej izvajala vplivne matematične analize in ustvarjala nove teoretične interpretacije na področju inflacije, gravitacijskih valov in uporabi splošnih relativističnih učinkov svetlobe iz oddaljenih virov, da ugotovita značilnosti temne materije v avreolah galaksij kot tudi velikih struktur galaktičnih formacij.

Gruberjeve nagrade častijo posameznike s področja kozmologije, genetike in nevroloških znanosti, ki so s svojim delom privedli do temeljnih premikov v znanju in kulturi. Peter in Patricia Gruber sta spomladi leta 2011 skupaj z univerzo Yale ustanovila fundacijo, ki ima sedež na univerzi, njuna fundacija pa je delovala že prej in nagrade za kozmologijo podeljujejo že od leta 2000. Od leta 2001 jo sponzorira tudi Mednarodna astronomska zveza.

Nagrada za kozmologijo časti vodilne kozmologe, astronome, astrofizike in znanstvene filozofe za njihova teoretična, analitična in konceptualna odkritja, ki vodijo do ključnih napredkov na teh področjih.

Uroš Seljak se je rodil 13. maja 1966 v Novi Gorici. Po študiju in diplomi na ljubljanski univerzi je leta 1991 opravil magisterij, doktorat pa je dobil leta 1995 na MIT v ZDA. Po podoktorskem študiju v Centru Harvard-Smithsonian za astrofiziko se je zaposlil na univerzi Princeton, univerzi v Zürichu in Mednarodnem centru za teoretsko fiziko v Trstu. Od leta 2008 je profesor na Berkeleyju v Kaliforniji.