STAznanost

Velik del kitajske rakete razpadel nad Indijskim oceanom

Peking, 9. maja - Velik del kitajske rakete, ki je pred dnevi ponesla v vesolje glavni modul bodoče kitajske vesoljske postaje, se je minulo noč vrnil v Zemljino atmosfero in razpadel nad Indijskim oceanom, je sporočila kitajska vesoljska agencija.

Ob pomislekih tujih strokovnjakov glede nevarnosti nenadzorovanega padca 18 ton težke rakete na Zemljo so na kitajski strani poudarili, da je večina rakete razpadla in bila uničena med padanjem, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Po spremljanju in analizi je zadnja stopnja razbitin rakete Dolgi pohod 5B dne 9. maja 2021 ob 10.24 (4.24 po srednjeevropskem času) znova vstopila v atmosfero," je sporočila kitajska vesoljska agencija in navedla koordinate za točko v Indijskem oceanu v bližini Maldivov.

Po navedbah storitve Space-Track, ki uporablja podatke ameriške vojske, so ameriški sistemi raketo nazadnje zabeležili na območju Savdske Arabije. "Operaterji potrjujejo, da je raketa dejansko padla v Indijski ocean severno od Maldivov," je tvitnila.

Po navedbah ameriškega vojaškega vesoljskega poveljstva se je raketa "vrnila nad Arabskim polotokom" ob 4.15 po srednjeevropskem času.

Gibanje rakete je bilo v skladu z napovedmi strokovnjakov, da bodo razbitine najverjetneje padle v ocean, saj 70 odstotkov Zemlje pokriva voda. Ker je šlo za nenadzorovano padanje, je bilo veliko zanimanje javnosti in ugibanje, kjer bo pristala.

Po prvem poletu rakete Dolgi pohod 5B so maja 2020 njeni deli padli na območje Slonokoščene obale, kjer so poškodovali več domov in vasi. V ameriški vesoljski agenciji Nasa so to označili za zelo nevarno.

Z raketo, ki je danes padla na Zemljo, je Kitajska pretekli teden v vesolje poslala glavni modul za svojo bodočo vesoljsko postajo Tiangong (Nebeška palača), ki bo predvidoma končana prihodnje leto.