STAznanost
Humanistika in družboslovje

Neandertalci v italijanski jami niso bili kanibali

Rim, 10. maja - Arheologi so med izkopavanji južno od Rima odkrili ostanke devetih neandertalcev ter kosti hijen, slonov in nosorogov. Lobanja neandertalca, ki so jo že leta 1939 našli v jami, je porodila sedaj ovrženo idejo, da so se neandertalci posluževali obrednega kanibalizma. Najdbe na isti lokaciji pa kažejo, da so jih požrle kamenodobne hijene.

Kot poroča spletni portal Art Daily, so eno najbolje ohranjenih lobanj neandertalca našli leta 1939 v jami Guattari v obalnem mestu San Felice Circeo južno od Rima. Takrat se je porodila teorija, da so se neandertalci posluževali obrednega kanibalizma - da so pojedli možgane svojih žrtev. V soboto pa so strokovnjaki predstavili ostanke še devetih neandertalcev iz istega najdišča, ki naj bi dokazovali, da so jih pojedle kamenodobne hijene.

Po pisanju spletnega portala bodo ostanki neandertalcev različnih spolov in starosti, že davno izumrlih hijen, slonov in nosorogov ter turov, predhodnikov domačega goveda, strokovnjakom med drugim ponudili nov vpogled v prehrano neandertalcev. Po besedah antropologa Maura Rubinija lahko okostja razkrijejo marsikaj: njihovo starost, spol, višino, genom, s čim so se prehranjevali, kakšne so imeli bolezni, pa tudi koliko je so hodili, in celo, če so se zabavali. Eden od neandertalcev iz jame je živel pred 90.000 do 100.000 leti, osem okostij pa naj bi bilo starih med 50.000 in 65.000 let, navaja Art Daily.

Lobanja, najdena pred 82 leti, ima na sencih veliko luknjo, na podlagi katere je paleontolog Alberto Carlo Blanc prišel na idejo o obrednem kanibalizmu. Na najdišču od oktobra 2019 deluje multidisciplinarna ekipa, ki je odkrila več sto živalskih kosti, ki so jih obglodale hijene - kamenodobni predniki današnjih mesojedcev. Po besedah profesorja arheologije Maria Rolfa naj bi hijene jamo uporabljale kot kraj za shranjevanje hrane.

Kaže, da so se lotile tudi neandertalcev, saj so v eni od nedavno odkritih lobanj zasledili luknjo, podobno tisti v lobanji iz leta 1939. Odkritje je ovrglo Blancove domneve o kanibalizmu in obrednih ritualih. "Resničnost je bolj banalna," je dejal Rolfo in dodal, da so hijene rade glodale kosti in verjetno tudi naredile luknjo v lobanjo. Kot še piše spletni portal, pa ni jasno ali jo hijene tudi ubile nendertalce, ali so umrli iz drugih razlogov in so se jih lotile šele potem, ko so bili že mrtvi.

Neandertalci so v Evropi izumrli pred 40.000 leti. Njihove kosti so našli v Evropi in zahodni Aziji, od Španije pa do Sibirije. Vendar je odkritje toliko okostij na enem mestu velika redkost, je povedal arheolog Francesco Di Mario.