STAznanost

EU dobila agencijo za vesoljski program

Praga, 12. maja - Evropska unija je danes dobila agencijo za vesoljski program (EUSPA), kar pomeni začetek novega obdobja za vesoljski program unije, so sporočili iz agencije. EUSPA je nasledila agencijo EU za evropski globalni satelitski navigacijski sistem. Med drugim ima večje pristojnosti v programu Galileo.

EUSPA ima v skladu z novo uredbo o vesolju v nasprotju z dosedanjo agencijo več pristojnosti v programih evropskega satelitskega navigacijskega sistema Galileo in evropske geostacionarne navigacijske storitve (EGNOS). Med drugim ima več upravljavskih pristojnosti za operacije in zagotavljanje storitev.

Poleg tega usklajuje prihodnji program vladnih satelitskih komunikacij Evropske unije (GOVSATCOM). Odgovorna pa je tudi za varnostno akreditacijo vseh komponent vesoljskega programa EU, so navedli v agenciji.

Njen namen je tudi, da s spodbujanjem razvoja inovativnega in konkurenčnega vesoljskega sektorja ter sodelovanjem s celotno vesoljsko skupnostjo EU prispeva k evropskemu zelenemu dogovoru, digitalnemu prehodu ter varnosti in zaščiti unije in njenih državljanov. Obenem krepi njeno avtonomnost in odpornost.

Evropska komisija bi lahko agenciji v prihodnosti zaupala tudi druge naloge, so še sporočili.

"Naše gospodarstvo, naša družba in naša varnost so vse bolj odvisni od vesolja. Evropo čakajo izjemne priložnosti, ki jih ne sme zamuditi. Z ustanovitvijo agencije EUSPA bo Evropska unija še povečala donosnost naložb državljanov EU v vesoljski program EU, tako da bo okrepila svoj prispevek k prednostnim nalogam unije," je povedal izvršni direktor agencije Rodrigo da Costa.

"To bomo dosegli predvsem z izkoriščanjem sinergij med različnimi elementi programa, zlasti navigacijo, opazovanjem Zemlje in varnimi komunikacijami, s čimer bomo spodbudili inovacije v številnih gospodarskih panogah," je dejal.