STAznanost

Na Otoku prva klinična raziskava poživitvenih odmerkov cepiva proti covidu-19

London, 20. maja - Velika Britanija začenja s prvo klinično raziskavo t. i. poživitvenih odmerkov cepiva proti covidu-19. Cilj je ugotoviti, ali lahko cepljenje s temi odmerki dejansko učinkovito zaščiti prebivalstvo pred virusom in njegovimi novimi različicami, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V okviru raziskave bodo testirali sedem cepiv in preverili, katera od njih bi lahko uspešno uporabili v predvideni jesenski fazi poživitvenega cepljenja. Preverjali bodo učinkovitost poživitvenih odmerkov proti okužbi z indijsko, britansko in južnoafriško različico novega koronavirusa. Strokovnjaki verjamejo, da se bo vseh sedem testiranih cepiv izkazalo za učinkovita.

V klinični študiji, ki bo dejansko stekla v začetku junija in naj bi stala skoraj 20 milijonov funtov, bo sodelovalo skoraj 2900 ljudi, starejših od 30 let, ki so bili s prvim odmerkom cepiv podjetij Pfizer/BioNTech ali AstraZeneca cepljeni v decembru ali januarju. Pri poživitvenih odmerkih bodo medtem uporabili cepiva proizvajalcev Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Novax, Jenssen oziroma Johnson & Johnson, Valneva in Curevax. Pri treh od njih bodo uporabili le polovične odmerke.

Raziskovalci poudarjajo, da cilj študije ni iskati favorita med cepivi. Cilj je preveriti učinkovitost poživitvenih odmerkov pri teh cepivih in pa obenem spremljati stranske učinke, še posebej pri osebah, ki bodo za tretji odmerek prejele cepivo drugega proizvajalca kot za prva dva odmerka.

Vse informacije o poteku klinične študije bodo do konca avgusta ali začetka septembra posredovane britanskemu odboru za cepiva JCVI, ki bo nato britanski vladi svetoval, ali ljudje potrebujejo tretji odmerek cepiva in katero cepivo bi bilo za to najbolj učinkovito.