STAznanost
Humanistika in družboslovje

Ponoven poskus ugotavljanja Kolumbovega porekla z analizo DNK

Madrid, 25. maja - Raziskovalci z Univerz v Grenadi, Firencah in Severnem Teksasu so napovedali, da bodo z DNK-analizo posmrtnih ostankov dokončno potrdili izvor in poreklo Krištofa Kolumba, raziskovalca in navigatorja iz 15. stoletja. Raziskava se je začela že leta 2003, a so jo zaradi tehnoloških izzivov leta 2005 začasno prekinili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čeprav med zgodovinarji velja splošno prepričanje, da je bil Krištof Kolumb rojen v italijanski Genovi, teorije o tem, da je bil Španec ali Portugalec, nikoli niso povsem izginile. Dokončen odgovor naj bi po besedah profesorja forenzične medicine na Univerzi v Grenadi Joseja Antonia Lorenteja, ki vodi preiskavo, lahko pričakovali oktobra letos, ko bodo javnosti predstavili izsledke DNK-analize posmrtnih ostankov.

Gre za posmrtne ostanke, pokopane v katedrali v Sevilli na jugu Španije, ki so jih raziskovalci kmalu po začetku preiskav leta 2003 potrdili kot Kolumbove. Navkljub tej ugotovitvi je bila preiskava leta 2005 prekinjena. Takrat so namreč po besedah Lorenteja raziskovalci presodili, da bi s tehnologijo in metodami, ki so jim bili takrat na voljo, prevelik del posmrtnih ostankov uničili, brez da bi iz njih pridobili zadovoljivo količino informacij.

Odločili so se, da nadaljujejo s preiskavo takrat, ko jim bo tehnološki razvoj na področju DNK-analize omogočil uporabo manjših vzorcev, kar se je do danes očitno zgodilo, poroča AFP.

Raziskovalci bodo DNK-vzorce kosti iz katedrale v Sevilli primerjali z vzorci, vzetimi iz posmrtnih ostankov Kolumbovih domnevnih družinskih članov in sorodnikov. Prav tako bodo vzorce primerjali z DNK danes živečih ljudi s Kolumbovim družinskim imenom, ki živijo na območjih Kolumbovega možnega izvora.

Lorente ob tem dodaja, da navkljub željam po definitivnem odgovoru raziskovalci opozarjajo, da niso prepričani, ali imajo dovolj kakovostne genetske vzorce iz kosti za dokončno potrditev porekla. Po njegovih besedah je cilj ponuditi čim več informacij zgodovinarjem in drugim strokovnjakom, ki jih bodo nato interpretirali.