STAznanost
Humanistika in družboslovje

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete z dokumentarcem ob stoletnici obstoja

Ljubljana, 28. maja - Na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani so ob stoletnici svojega obstoja pripravili dokumentarni film z naslovom Smisel je razumevanje zgodovine, so sporočili s fakultete.

Film je nastal leta 2020 v produkciji Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, 24. maja pa so ga premierno predvajali na oddelčnem kanalu na Youtubu.

Scenarist in režiser Žiga Zwitter s sodelavcema Bojanom Balkovcem in Božidarjem J. Flajšmanom v filmu predstavljajo prvih 100 let najstarejšega slovenskega oddelka za zgodovino.

V filmu se pojavljajo sodelavke in sodelavci oddelka, uporabljena so pričevanja, pisna, foto in filmska dokumentacija, nastal pa je v sklopu priprav na vzpostavitev raziskovalnega centra "Središče za javno zgodovino in sorodne vede".

Naloga omenjenega centra bo podpora znanstvenoraziskovalnim dejavnostim oddelka, zlasti na področju javne zgodovine, video in avdio produkcije ter ustanovitev in urejanje digitalnega arhiva Oddelka za zgodovino.