STAznanost

Slovenska študentka med finalisti svetovnega tekmovanja Univerze v Oxfordu

Maribor, 27. maja - Študentka gradbeništva na Višji strokovni šoli Academia Maribor Lucija Pretner je bila izbrana med 38 finalistov tekmovanja Map the System 2021, ki ga organizira ugledna Univerza v Oxfordu. Gre za svetovno tekmovanje, na katerem sodniki izberejo tri vrhunske rešitve, ki globalne izzive rešujejo na izviren in kreativen način z uporabo metode sistemskega razmišljanja.

Pretner je pod mentorstvom strokovnjakov za poslovno transformacijo podjetja BB Consulting začela razvijati svojo raziskovalno temo - negativni odnos do obnovljivih virov energije v Sloveniji. Pri analizi teme in raziskovanju morebitnih posegov je razpravljala o problemih, vrzelih in priložnostih pri uvajanju več obnovljivih virov energije v Sloveniji.

Ugotovila je, da je javno mnenje eden ključnih dejavnikov, ki vpliva na izvajanje ali preprečevanje naložb v infrastrukturo obnovljivih virov energije. V finalu tekmovanja, ki bo potekal na spletu 9. junija, bo svoje ugotovitve o vplivu javnega mnenja na zavračanje novih virov energije predstavila in zagovarjala tako pred komisijo kot pred svetovno javnostjo.

Zmagovalce bodo razglasili 11. junija, Pretner pa bi lahko bila prva oseba iz Slovenije, ki bi prejela takšno nagrado.