STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Prihodnji mesec se obeta drugačen evropski matematični kongres

Koper, 30. maja - Po lanski odpovedi zaradi pandemije je vse nared za osmi evropski matematični kongres, ki bo junija potekal v Portorožu. S 1470 registriranimi udeleženci bo to največji evropski kongres do zdaj in največji znanstveni dogodek leta v Sloveniji. Kot je poudarila rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar, pa so zastavili drugačen kongres.

Po odločitvi, ki jo je organizacijski odbor sprejel v sodelovanju z evropskim matematičnim združenjem, da kongres iz julija 2020 prestavijo v letošnje leto v želji, da bi ga izvedli v klasični obliki, so januarja letos sprejeli končno odločitev, da dogodek izvedejo virtualno z možnostjo osebne udeležbe posameznikov, če bo epidemiološka slika omogočala, je za STA pojasnila Klavdija Kutnar, rektorica Univerze na Primorskem, glavnega organizatorja dogodka.

Skupno število registriranih udeležencev je 1470, s čimer so že največji evropski kongres do zdaj. Poleg tega bo več kot 200 udeležencev prišlo fizično v Portorož.

Kongres je po oceni Kutnarjeve največji znanstveni dogodek v Sloveniji letos in drugi največji dogodek na področju matematike na svetu. Sestava je globalna. Največ udeležencev bo iz Italije, za Slovenci pa bo še veliko matematikov iz Nemčije, Velike Britanije, Španije, pa tudi iz bolj oddaljenih ZDA, Kitajske, Kanade in Koreje.

"To je za nas velika zmaga," je dejala Kutnarjeva in dodala, da so želeli biti drugačni od predhodnikov. Tako so uspeli s konceptom več manjših raziskovalnih skupin. Skupno bo v okviru kongresa potekalo 62 mini simpozijev, v okviru katerih bo tudi več predavanj, med 15 in 30 na vsakem simpoziju.

Drug pomemben element je pomladitev kongresa. Kot je navedla Kutnarjeva, so se odločili povabiti tudi prejemnike medalj z lanske mednarodne matematične olimpijade. Trenutno je prijavljenih 60 prejemnikov medalj. Poleg njih bo tudi okoli 40 udeleženk evropske dekliške matematične olimpijade, ki so jih prav tako povabili zraven.

Prav tako so ponosni, da bo med udeleženci 30 odstotkov žensk, kar je za Kutnarjevo velik napredek. Ženske bodo poleg tega vodile 24 od 62 mini simpozijev.

V okviru kongresa bodo precej časa namenili tudi karierni orientaciji, kar bo prišlo prav tako raziskovalcem in podjetjem kot tudi študentom, ki bodo lahko videli, "da je matematika dandanes v digitalizaciji družbe izredno pomembna in prisotna v različnih resorjih".