STAznanost

Začenja se niz dogodkov pred septembrsko Evropsko nočjo raziskovalcev

Maribor, 27. maja - Mariborska univerza se bo skupaj s še nekaj partnerji tudi letos pridružila projektu Evropska noč raziskovalcev, ki poteka na pobudo Evropske komisije in s katerim želi ta približati znanstveno raziskovanje splošni javnosti. Osrednji dogodek bo tudi letos potekal na zadnji septembrski petek, 24. septembra, številni pa se začenjajo že v teh dneh.

Skupaj s serijo preddogodkov projekt raziskovalcem ponuja priložnost, da javnosti predstavijo raznolikost znanosti in njenega učinka na vsakodnevno življenje državljanov in da spodbudijo zanimanje za poklic raziskovalca, še posebej med mladimi.

Evropska komisija zanj prispeva sredstva iz programa za raziskovanje in tehnološki razvoj Obzorje 2020. Letos je na razpisu uspešno kandidiralo 43 projektov, med njimi tudi dva slovenska konzorcija partnerjev. Prvi pod vodstvom Univerze v Mariboru s projektom ZnAnosT za vsE, drugi, ki ga vodi Hiša eksperimentov, pa s projektom Noč ima svojo moč.

Slednji bo potekal v 27 slovenskih krajih in v italijanski Gorici, vanj je vključenih 49 osnovnih in srednjih šol, narodnih parkov, muzejev, fakultet, domov starejših občanov, knjižnic in dva partnerja iz tujine.

V sklopu projekta bodo potekali obiski raziskovalcev v šolah, znanstveni festivali v štirih mestih, delavnice, predavanja, dnevi odprtih vrat znanstvenih inštitutov, znanstveni šovi, učne ure za šole, noč raziskovalcev v knjižnicah, v domu za starejše, razstave, vodeni ogledi in podobno.

Direktorja Hiše eksperimentov Miho Kosa veseli, da so partnerji že četrto leto združili svoje znanje in kompetence ter ustvarili projekt, ki ga sestavljajo znanstvene, znanstveno-promocijske, izobraževalne in znanstveno-umetniške vsebine.

"Projekt ne bi imel možnosti za uspeh brez vseh sodelujočih tretjih partnerjev, znanstvenikov in podpornikov, ki prihajajo iz mnogih krajev iz Slovenije in širše. Zlasti pa projekt ne bi imel značaja projektov Noči raziskovalcev, če ne bi pritegnil in združil glavnih akterjev, to je aktivnih in kritično razmišljujočih državljanov, ki bodo s tem dodali svoj prispevek k bolj zdravi družbi in odnosom v njej," je dodal Kos.

Pod projekt ZnAnosT za vsE se ob mariborski univerzi podpisujeta še novogoriška in primorska univerza in številni drugi partnerji. V sklopu projekta s 151 raziskovalci skupaj kar 25 fakultet načrtuje izvedbo 16 dogodkov pred osrednjim dnem ter kar 75 programskih vsebin na dan osrednjega dogodka. Preddogodki bodo potekali med majem in septembrom v Mariboru, Krškem, Kopru in Novi Gorici, septembra pa se jim bodo pridružili še v Izoli.

Izmed raznovrstnih aktivnosti organizatorji izpostavljajo nagradni nacionalni natečaj, namenjen vrtcem, osnovnim in srednjim šolam, ki bo spodbudil mlade k razmisleku o vlogi raziskovalca in znanosti. Tema natečaja bo prilagojena evropskemu letu železnic in evropskemu zelenemu dogovoru.

Ključno sporočilo projekta je, da lahko vsak postane raziskovalec. Kot je ob tem na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal prorektor za znanstveno-raziskovalne zadeve na Univerzi v Mariboru Zoran Ren, želijo skozi številne aktivnosti, ki potekajo v okviru projekta, pokazati, da je lahko raziskovanje atraktiven poklic, ki nudi več karier v akademskem in neakademskem okolju.

Nacionalna koordinatorica za programe Obzorje Evropa Darija Valančič je povedala, da se z dogodkom Evropske noči raziskovalcev znanost odpira ljudem po vsej Evropi. "Če se kdaj zavedamo pomena znanosti za svoje življenje, je to ravno zdaj, ko se spopadamo z zelo zahrbtnim virusom," je dodala Valančičeva.