STAznanost

Zeleni teden EU 2021 posvečen prizadevanjem za ničelno onesnaževanje

Ljubljana, 31. maja - Danes se začenja Zeleni teden EU 2021, ki bo posvečen prizadevanjem za ničelno onesnaževanje. Zeleni teden bo tako priložnost za sodelovanje z vsemi zainteresiranimi stranmi in državljani o tem, kako se lahko skupaj prizadeva za uresničitev prizadevanj za ničelno onesnaževanje in okolje brez strupov, so zapisali pri Evropski komisiji.

Letošnji evropski zeleni teden bo do 4. junija potekal pod geslom Ničelno onesnaževanje za zdravje ljudi in planeta.

"Onesnaženje vpliva na vsakogar - prek zraka, ki ga dihamo, vode, ki jo pijemo, ali zemlje, na kateri pridelujemo hrano. Je največji okoljski vzrok za številne duševne in telesne bolezni ter prezgodnjo smrt, še posebej med otroki, ljudmi z določenimi zdravstvenimi stanji in starejšimi," je zapisano na posebni spletni strani, ki jo je Evropska komisija vzpostavila v okviru zelenega tedna.

Onesnaževanje je obenem eden od glavnih vzrokov za izgubo biotske raznovrstnosti, saj zmanjšuje zmožnost ekosistemov za zagotavljanje storitev, kot sta sekvestracija in dekontaminacija ogljika, so opozorili.

A v Evropski komisiji so prepričani, da se onesnaževanje lahko prepreči. Akcijski načrt EU za ničelno onesnaževanje je ključni ukrep evropskega zelenega dogovora načrtovan za pomlad 2021.

"Z boljšim nadzorom, poročanjem, preprečevanjem in odpravljanjem onesnaževanja zraka, vode, tal in onesnaževanja s potrošniškimi izdelki bo ta načrt pomagal ustvariti okolje brez strupov po vsej EU. Obenem bo podprl tudi okrevanje po covidu-19 ter prispeval k obnovitvi bolj trajnostnega gospodarstva EU, ustvarjanju zaposlitvenih možnosti in zmanjšanju socialnih neenakosti," so navedli.

Otvoritvena slovesnost evropskega zelenega tedna bo danes v Lahtiju na Finskem. Osrednja tema dogodka bo ljubiteljska znanost in kako lahko pripomore k prihodnosti brez onesnaževanja.

Med 1. in 4. junijem bo nato virtualna konferenca, na kateri bodo spregovorili tudi o drugih pobudah evropskega zelenega dogovora, kot so podnebne pobude, prihajajočo strategijo za kemikalije, pa tudi pobude na področju energetike, industrije, mobilnosti, kmetijstva, ribištva, zdravja in biotske raznovrstnosti, je še zapisano na spletni strani.