STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Atriju ZRC začetek 12. Grošljevega simpozija

Ljubljana, 31. maja - V Atriju ZRC se ob 16. uri začenja 12. Grošljev simpozij, ki bo potekal pod naslovom Pretresel je Eros mi čute kot burja: Ljubezen v antiki. Simpozij, ki bo potekal do četrtka, bo posvečen načinom, na katere so ljudje v starem veku doživljali, vrednotili, razlagali in umetniško obravnavali erotično ljubezen.

Na interdisciplinarnem znanstvenem srečanju bodo sodelovali strokovnjaki s področja klasične filologije, filozofije, zgodovine, arheologije, sociologije in antropologije. V svojih prispevkih bodo analizirali in interpretirali pomen ljubezni v zgodnji grški in rimski (italijanski) filozofiji ter erotične simbole in motive, ki se pojavljajo v umetnostih in literarnih delih starega veka od Evripidove tragedije o Medeji, Apulejeve Pravljice o Amorju in Psihi, Nonosovega Epa o Dionizu do poezije Michelangela Buonarrotija in drugih, je mogoče prebrati na spleti strani ZRC SAZU.

Simpozij organizirata Društvo za antične in humanistične študije Slovenije ter Inštitut za arheologijo ZRC SAZU. Prispevki strokovnjakov bodo v obliki znanstvenih člankov objavljeni v tematski številki revije Keria.

Simpozij bo potekal ob prisotnosti občinstva, pri čemer bo potrebno dokazilo o negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19 (načelo PCT). Referate in razprave bodo tudi v živo predvajali po kanalu YouTube. Povezava na dogodek in spletno prodajo publikacij različnih založb na temo klasične antike bo objavljena na spletni strani ZRC SAZU.