STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Začenja se šesti Teden Kemijskega inštituta

Ljubljana, 31. maja - Na Kemijskem inštitutu se danes začenja šesti Teden Kemijskega inštituta. Tedensko dogajanje, namenjeno predstavitvi delovanja inštituta, bo vključevalo pogovore, predavanja in spletne oglede inštituta. Podelitev Preglovih nagrad za izjemne raziskovalne dosežke pa so zaradi epidemije prestavili na ugodnejši čas.

Kot so zapisali na Kemijskem inštitutu, bodo obiskovalci prek spleta lahko spremljali "najrazličnejša znanstvena in poljudna predavanja ter okrogle mize", ki bodo letos v znamenju vloge znanosti pri razvoju družbe v času po pandemiji ter pomembnosti vsestranske podpore mladim raziskovalkam in raziskovalcem.

Eden osrednjih dogodkov Tedna Kemijskega inštituta bo sredino omizje z naslovom Znanost med zakonom in realnostjo, na katerem bodo razpravljali o predlogu novega zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti ter okoliščinah, v katerih se ta zakon pripravlja.

Sicer pa se bodo med drugim zvrstila še omizja, kot sta omizje o institucionalnih vidikih vpeljave dobrih mentorskih praks ter omizje o štipendiranju mladih znanstvenic, ki ga pripravljajo ob 15. obletnici programa L'Oréal-UNESCO Za ženske v znanosti v Sloveniji in bo danes ob 11. uri tudi uvedlo tedensko dogajanje.

Poleg tega bodo spletni obiskovalci v torek lahko ob jutranji kavi prisluhnili profesorju Juretu Zupanu, ki bo spregovoril o svetu raziskovanja umetnih nevronskih mrež, v četrtek pa bo novinarka in soustanoviteljica Zavoda Metina lista Nataša Briški v okviru predavanja Znanost in sodobni mediji spregovorila o poglavitnih razlikah v zakonitostih delovanja tradicionalnih in novih medijev ter predstavila praktični vidik komuniciranja na sodobnih medijskih platformah.

Kot je navada, pa na Kemijskem inštitutu tudi letos pripravljajo oglede inštituta, ki bodo zaradi koronavirusa potekali prek spleta. Tako bo med drugim mogoče pogledati v oddelke in laboratorije, v katerih se raziskovalci ukvarjajo s temami, kot so vodikova ekonomija in zelena prihodnost, elektrokemijski biosenzorji ter embalaža iz korenik japonskega dresnika.