STAznanost

Vseh pet doseljenih risov zaenkrat ostaja na območju Gorenjske

Pokljuka/Železniki, 31. maja - Risi, ki so v okviru projekta Life Lynx letos prišli na Gorenjsko, so dober mesec po izpustitvi ostali na območju Pokljuke in Jelovice. To kažejo prvi podatki iz telemetričnih ovratnic, s katerimi je opremljenih vseh pet risov. Projektna ekipa na terenu preverja, kako uspešno se risi prilagajajo na svoje novo okolje.

Prvi podatki gibanja risov Zoisa in Aide, ki sta bila konec aprila izpuščena na območju Jelovice, kažejo, da sta risa ostala na tem območju, Tris, Julija in Lenka pa raziskujejo območje Pokljuke. Vsi doseljeni risi tudi uspešno lovijo, so danes sporočili iz projektne skupine Life Lynx.

Skupaj z lokalnimi lovci so našli nekatere ostanke plena in ugotovili, da sta se Zois in Aida vsaj dvakrat hranila z istim plenom. Kot je pojasnil gospodar lovske družine Železniki Julij Benedičič, jih zelo zanima, kako se risi navajajo na svoje novo okolje, zato so poiskali Zoisov in Aidin plen in ugotovili, da sta se hranila s srno. Kdo je srno ulovil, ni znano, vedo pa, da sta se risa več dni zadrževala skupaj ob plenu.

Kot zelo zanimivo so izpostavili pot Trisa, ki je med raziskovanjem območja šel celo na Kukovo špico na 2427 metrov nadmorske višine, kar kaže na to, da visoke nadmorske višine in visoka snežna odeja risom ne predstavljajo ovire. Zadnji podatki gibanja kažejo tudi, da se Tris zadržuje na istem območju kot risinja Lenka.

Koordinator projekta Life Lynx z Zavoda za gozdove Slovenije Rok Černe je poudaril, da bo doselitev risov na Gorenjsko uspešna, če se bodo doseljeni risi na tem območju ustalili, vzpostavili svoje teritorije in se razmnoževali. "Sveži geni bodo pripomogli k preprečitvi izumrtja dinarsko-jugovzhodne alpske populacije risa in hkrati prispevali k vzpostavitvi povezave z ostalimi populacijami risov v Alpah, kar je ključnega pomena za preživetje risov v tem delu Evrope," je pojasnil.

Bliža se 11. junij, ki velja za mednarodni dan risov. Ob tej priložnosti bodo v ljubljanskem živalskem vrtu 12. in 13. junija organizirali posebne delavnice za otroke.