STAznanost

Kemijski inštitut podpisal licenčno pogodbo z odcepljenim podjetjem ReCatalyst

Ljubljana, 31. maja - Kemijski inštitut je danes podpisal licenčno pogodbo z nedavno ustanovljenim odcepljenim podjetjem ReCatalyst, ki bo razvijalo in tržilo inovativno metodo priprave katalizatorjev za vodikove gorivne celice. Pogodba bo podjetju omogočala uporabo in trženje intelektualne lastnine ter hkrati pridobivanje semenskega kapitala in prvih strank.

Novonastalo odcepljeno podjetje ReCatalyst temelji na inovacijah, ki jih je na Kemijskem inštitutu soustvarjal Matija Gatalo, eden od ustanoviteljev in večinski lastnik novega podjetja. Intelektualna lastnina, s katero zdaj razpolaga podjetje, zajema dve patentni prijavi in strokovno znanje za novo metodo proizvodnje katalizatorjev za vodikove gorivne celice.

Kot so zapisali na Kemijskem inštitutu, tehnologija rešuje ključen problem vodikovih gorivnih celic, za katere se pričakuje, da bodo pomemben faktor pri prehodu na ogljično nevtralen prometni sektor.

Trenutno je glavna težava pri uporabi vodikovih gorivnih celic redkost in visoka cena platine, ki je je po navedbah Kemijskega inštituta v katalizatorjih še vedno preveč. Prav to težavo pa naslavlja ReCatalyst z inovativnim nanotehnološkim postopkom za pripravo katalizatorja, ki omogoča kar pol manjšo porabo platine ob enaki učinkovitosti gorivne celice, poudarjajo na inštitutu.

Končni cilj podjetja je znižanje uporabe platine na nivo, ki je primerljiv z vozili na motor z notranjim izgorevanjem, kjer se platina, pa tudi druge plemenite kovine, uporabljajo za čiščenje izpušnih plinov, so še zapisali na inštitutu.

Gatalo poudarja, da bo najpomembnejši doprinos podjetja ReCatalyst oranje ledine za druge raziskovalce s prebojnimi idejami, "saj je pot od tovrstne ideje do ustanovitve odcepljenega podjetja iz raziskovalnih inštitucij v slovenskem ekosistemu vse prej kot preprosta". Novo podjetje sta ustanovila s Tomažem Bizjakom.

Odcepitev podjetja ob tem Kemijskemu inštitutu omogoča "prenos prebojne tehnologije v podjetje", ki bo po drugi strani imelo ugodne pogoje za začetno poslovanje, saj mu bo inštitut omogočal dostop do delovnih prostorov, souporabo raziskovalne opreme ter pravno svetovanje.

Kot je ob podpisu poudaril direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh, je licenčna pogodba, že tretja v zadnjih štirih letih in kaže na to, "da smo uspešno zastavili strategijo glede prenosa znanja v prakso". Pred današnjim podpisom so v zadnjih štirih letih licenčni pogodbi podpisali še s podjetjema MyCol in Mebius.