STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Izšla je priložnostna znamka v počastitev 8. Evropskega kongresa matematike

Ljubljana, 1. junija - Pošta Slovenije je izdala priložnostno znamko v znamenju 8. Evropskega kongresa matematike 8ECM. Znamka je izšla v poli s 25 znamkami in je v vrednosti 1,94 evra. Izid spremljajo žigi in ovitki prvega dne.

Osnovni motiv priložnostne znamke 8ECM predstavlja slovito Fibonaccijevo zaporedje: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, ..., ki ga je na prelomu 12. v 13. stoletje odkril matematik Leonardo Fibonacci in v katerem je vsak člen vsota prejšnjih dveh členov.

Razmerje med členom in njegovim predhodnikom se postopoma približuje razmerju zlatega reza, členi zaporedja pa so razporejeni po logaritemski oz. Fibonaccijevi spirali. Fibonaccijeva števila in zlati rez, ki so ga poznali že v antiki, so pogosto najdena tako v umetnosti kot v naravi, kjer so ti posledica naravne zakonitosti rasti.

V sklopu kongresa 8ECM bo na ogled tudi matematično-zgodovinska razstava znamk, ki jo je postavil angleški filatelist, matematik in predavatelj na London School of Economics Robin Wilson. Na razstavi bo prikazanih več kot 200 znamk iz vsega sveta, povezanih z evropsko matematiko, od najbolj zgodnjih metod štetja do sodobne računalniške dobe.

V sklopu razstave bodo predstavljeni številni matematiki, kot so Pitagora in Arhimed, Newton in Leibniz, Jurij Vega in Einstein. Prek upodobitev na znamkah bodo predstavljena področja, pri katerih je imela pri razvoju matematika ključno vlogo, kot so navigacija, astronomija, in umetnost.

Razstavo bo 21. junija ob 16. uri spremljalo tudi javno predavanje Robina Wilsona, ki bo potekalo preko spleta na portalu kongresa www.8ecm.si. Organizatorji bodo več informacij o lokaciji razstave oznanili v prihodnjih dneh.