STAznanost

Mladi raziskovalci na konferenci Mednarodne podiplomske šole o zelenem novem svetu

Ljubljana, 6. junija - Institut Jožef Stefan je pred kratkim pripravil 13. študentsko konferenco Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana, na kateri so mladi raziskovalci iz Slovenije in tujine predstavili svoje prispevke pod krovnim naslovom konference Skozi znanje v zeleni novi svet.

Na konferenci so dela predstavili doktorski in magistrski študentje različnih strok, kot so ekotehnologije, nanoznanost in nanotehnologija, senzorska tehnologija, informacijska in komunikacijska tehnologija, biotehnologija ter medicina, so na Institutu Jožef Stefan zapisali v sporočilu za javnost.

Med drugim so predstavili učinkovitejše pridobivanje vodika, pirolizo kot način zmanjševanja emisij CO2 ter izboljšanje kakovosti prsti in preučevanje izpostavljenosti slovenske populacije organskim onesnažilom. Z več kot 100 udeleženci in okoli 60 oddanimi prispevki je letošnja konferenca krepko presegla številke prejšnjih let.

Poleg predstavitev del mladih raziskovalcev so na letošnji konferenci gostili višjega diplomatskega strokovnjaka v kabinetu podpredsednika Evropske komisije Anthonyja Agotho, ki je po predavanju odgovarjal tudi na vprašanja udeležencev. Spregovorili so o zelenem prehodu in povezavah z raziskovalnim sektorjem, o tem, kako bo evropski zeleni dogovor vplival na prihodnost prebivalcev unije, ter o trajnostnih politikah, ki se sprejemajo na ravni EU.

Podelili so tudi nagrade udeležencem, za najboljši prispevek jo je prejela Olivera Maksimović Carvalho Ferreira, za najboljši poster Žiga Tkalec, nagrado publike je prejel Saša Harkai, nagrado za najbolj trajnostno ali zeleno raziskovalno delo pa Alja Čontala.

Hkrati s konferenco je potekal tudi 15. Dan mladih raziskovalcev kemije, materialov, biokemije in okolja, dogajanje pa je bilo posvečeno tudi Dnevu Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana, ki je 25. maja obeležila 17. obletnico ustanovitve.