STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Fakulteta za farmacijo ob 60-letnici z razstavo na prostem

Ljubljana, 6. junija - Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani z razstavo na prostem obeležuje 60 let delovanja. Na Krakovskem nasipu v Ljubljani bo tako do 6. julija na ogled razstava "Doma na Fakulteti za farmacijo", s katero želijo obiskovalcem predstaviti raznolikost delovanja in znanstvene dosežke fakultete, so zapisali v sporočilu za javnost.

Razstava skozi portrete zaposlenih profesorjev in raziskovalcev pripoveduje zgodbo o tem, da za vsakim velikim dosežkom stojijo ljudje. Z ilustracijami sicer kompleksnih mehanizmov in postopkov pa skušajo vsakodnevno raziskovalno delo približati tudi laični javnosti in mlade navdušiti za študij farmacije.

Fakulteta za farmacijo poleg izobraževalne opravlja velik del strokovne in znanstvene dejavnosti. Z raziskavami in sodelovanjem v kliničnih študijah prispevajo k razvoju individualiziranega zdravljenja. S spoznavanjem mehanizmov razvoja bolezni lahko hitreje načrtujejo nove, posamezniku prilagojene strategije zdravljenja in proučujejo medsebojno učinkovanje zdravil, ki jih posameznik prejema. Poleg tega razvijajo nova do bolnikov prijazna zdravila, kjer s prilagajanjem velikosti, okusa in drugih lastnosti zdravila zagotovijo, da je zaužitje lažje in zato zdravljenje učinkovitejše.

Na fakulteti poudarjajo, da že 60 let delujejo v prostorih v središču mesta, v katerih svoje dejavnosti ne morejo širiti, hkrati pa so prostori potresno in požarno nevarni. Za svoje delo zato dodatno najemajo laboratorijske prostore in si že vrsto let prizadevajo za izgradnjo nove fakultete v univerzitetnem kampusu Brdo. Vodstvo fakultete pričakuje, da bodo sredstva za izgradnjo zagotovljena tudi z zakonom o investicijah v zdravstvo, ki je v pripravi na ministrstvu za zdravje.

Fakulteta za farmacijo sicer izvaja pet študijskih programov in z 200 zaposlenimi sodi med večje fakultete v Evropi, so še zapisali.