STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Superračunalnik Vega v pomoč tudi pri razvoju baterij

Ljubljana, 8. junija - Na največjem slovenskem superračunalniku Vega izvajajo prvi razvojni projekt iz gospodarstva. Raziskovalci podjetja NorthVolt bodo z razvojem baterij reševali eno izmed najbolj perečih težav v zgodovini človeštva, zmanjšanje emisij CO2 v prometu, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

NorthVolt je po navedbah ministrstva svetovno znano vodilno podjetje na področju proizvodnje in razvoja baterij. V partnerstvu z ENCCS, švedskim nacionalnim kompetenčnim centrom, v podjetju raziskujejo uporabo klasične in reaktivne molekularne dinamike ter kvantnih kemijskih simulacij za izboljšanje tehnologije baterij.

Raziskovalci za razvoj in skaliranje programske opreme so pridobili skoraj dva milijona jedrnih ur superračunalniških zmogljivosti na superračunalniku Vega. Zanje to pomeni novo možnost za napredek, saj bodo lahko izvajali veliko večje in bolj realistične simulacije, relevantne za razvoj baterij, kot pa bi bilo to možno izvajati z običajnimi računalniki.

Če bo njihov projekt uspešen, bo imel zelo velik vpliv na družbo. Izboljšana bo namreč električna mobilnost, ki ima dober potencial za znižanje emisij CO2 v prometu, so še zapisali na ministrstvu.

Superračunalnik Vega so uradno zagnali 20. aprila v Mariboru. Kot je tedaj dejal prorektor mariborske univerze Zoran Ren, računalnik uvršča Slovenijo med svetovne velesile po računalniški moči ter tako omogoča slovenskim in evropskim znanstvenikom izjemna odkritja. Na Institutu informacijskih znanosti v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan so ga v preskusnem obdobju pod okriljem konzorcija Sling (Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje) denimo izkoristili za pomoč pri iskanju zdravila za covid-19.