STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na poletni šoli Design+Science o prihodnosti sintetične hrane

Ljubljana, 13. junija - Univerza v Ljubljani in Kulturno izobraževalno društvo PiNA organizirata poletno šolo Design+Science, ki bo potekala med 5. in 9. julijem. Študenti vseh smeri, kot tudi širša javnost, bodo lahko na delavnicah v studiih in laboratorijih, s pomočjo avantgardnih orodij in konceptov vizualne komunikacije, preučili okvir sedanje živilske industrije.

Prva izvedba poletne šole Design+Science bo po navedbah organizatorjev odpirala pomembna družbena vprašanja o prihodnosti manipulacije DNK v biotehnologiji in razvoju laboratorijske hrane. Njen namen bo raziskovanje novih virov prehranjevanja, načinov njihove priprave in družbenih ritualov, ki spremljajo prehranjevalne navade.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, bo naslovljena bo tudi sinergija med znanostjo in umetnostjo na področju vizualnih komunikacij, ki s svojim modelom procesiranja izdelkov omogoča premislek in orientacijo med vsemi vpletenimi in trezno reakcijo na reševanje konkretnih problematik. Delavnice bodo vodili uveljavljeni oblikovalci vizualnih komunikacij, Sara Lunder iz Google UK, Nejc Prah, Prešernov nagrajenec in Emil Kozole, docent na ALUO iz studia Ljudje.

Soorganizator poletne šole Borut Jerman je njeno poslanstvo pospremil z besedami: "Menim, da sodelovanje kreativnosti in znanosti lahko naslovi izzive prihodnosti, zato sintetična hrana, ki je v središču naše letošnje poletne šole, odpira polje raziskovanja, kaj bo s konceptom prehranjevanja v prihodnosti. Trenutno stanje kaže, da na to še nismo pripravljeni, a trendi razvoja nakazujejo, da družba in tehnologija delata korake v tej smeri. D+S bo tako naslovila izziv sintetične hrane in ob koncu ponudila možne rešitve, kako bo izgledala božična večerja leta 2050."

Za udeležence je na voljo 21 mest, prijave so odprte do 15. junija 2021.