STAznanost

Znanstveniki odkrili nov način testiranja protiteles, ki zaznava koronavirusne različice

London, 16. junija - Znanstveniki so nedavno odkrili nov način testiranja na protitelesa, ki lahko zazna tudi, ali so bili bolniki izpostavljeni novim različicam novega koronavirusa. Test lahko zazna protitelesa na sars-cov-2 z več kot 98-odstotno točnostjo in 100-odstotno specifičnostjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Testi protiteles, ki so trenutno na voljo, so manj točni in ne razlikujejo med različicami novega koronavirusa. Z novimi testi pa lahko ocenjujejo, katera različica virusa trenutno prevladuje na določenem območju. To velja tudi za različici alfa in delta, ki sta se prvič pojavili v Angliji in Indiji.

Po oceni znanstvenikov iz univerze v škotskem Aberdeenu bo novi test lahko dramatično spremenil pot iz pandemije. Testi lahko namreč ocenijo tudi dolgotrajno imunost posameznika in ali je imunost posledica cepljenja ali prebolele bolezni. S pomočjo tega se lahko oceni, kako dolgo traja imunost po cepljenju in kakšna je učinkovitost cepiv proti novim različicam.

Teste so razvili pri univerzi v Aberdeenu v sodelovanju z biotehnološko skupino Vertebrate Antibodies in zdravstvenega urada NHS Grampian.

"Točni testi protiteles bodo vse bolj pomembni pri upravljanju pandemije," je povedala profesorica Mirela Delibegovic, ki je vodila projekt.

Opozorila je, da so nove bolj nalezljive različice že sedaj negativno vplivale na učinkovitost cepljenja in splošno imunost, obstoječi testi protiteles pa so vse manj natančni, zato je bil po njenem čas za nov pristop in da se razvije teste, ki lahko zaznajo nove različice.

Trenutno se dogovarjajo z angleškim zdravstvenim sistemom NHS za širšo uporabo teh testov.

Testi uporabljajo inovativno tehnologijo protiteles, znano pod imenom EpitoGen. V teste pa so vključili tudi umetno inteligenco, s katero prepoznavajo posebne elemente oz. žarišča virusa, ki spodbudijo imunski sistem. Znanstveniki so lahko nato razvili nov način, kako se prikažejo elementi virusa, to pa izboljša zmogljivost testa, saj se vključi le pomembnejše elemente virusa.

Platformo EpitoGen lahko sicer uporabijo tudi za razvoj visoko občutljivih diagnostičnih testov za nalezljive in avtoimunske bolezni, na primer sladkorno bolezen tipa 1.