STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Portorož bo do sobote gostil evropski kongres matematike

Portorož, 20. junija - Portorož bo od danes do sobote gostil osmi evropski kongres matematike. Enega največjih znanstvenih dogodkov na področju matematike, ki bo potekal hibridno oz. tako v živo kot virtualno, se bo udeležilo več kot 1700 matematikov iz 79 držav, največ iz Italije, Slovenije, Nemčije, Španije in Velike Britanije, pa tudi iz ZDA, Rusije in Kitajske.

Kongres bo večinoma potekal preko spleta, zaradi normalizacije epidemioloških razmer pa bo del programa potekal tudi v Portorožu, kjer se bo zbralo več kot 100 udeležencev, so zapisali organizatorji z Univerze na Primorskem.

Kongres bo gostil vrhunska imena s področja matematike, med katerimi so tudi dobitniki najvišjih priznanj v matematiki - Fieldsove in Abelove nagrade. Program kongresa obsega več kot 1000 prispevkov, od mini simpozijev do plenarnih in vabljenih predavanj ter predavanj za splošno javnost.

Med njimi organizatorji izpostavljajo sredino predavanje Abelovega nagrajenca Laszla Lovasza in intervju s predsednikom Evropskega raziskovalnega sveta Jean-Pierrom Bouguignonom. Oba dogodka bosta odprta za javnost in ju bodo predvajali preko spleta.

Kot je že pred časom za STA poudarila rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar, gre za največji znanstveni dogodek leta v Sloveniji, prinaša pa tudi novosti. Tako so uspeli s konceptom več manjših raziskovalnih skupin, kongres so uspeli pomladiti ter pritegniti večji delež žensk.