STAznanost

Študija: Rečni raki pod vplivom antidepresivov so bolj pogumni

Washington, 17. junija - Rečni raki se zaradi antidepresivov v vodi obnašajo bolj pogumno in so pripravljeni več tvegati, so ugotovili znanstveniki floridske univerze. S tem študija izpostavlja vpliv onesnaževanja z zdravili na procese v naravi, poroča francoska tiskovna agencija.

Študija, objavljena v znanstveni reviji Ecosphere, je preučevala vpliv prisotnosti antidepresivov v vodi na vedenje rečnih rakov. Podobne študije so doslej preučevale, kako na rake vpliva vnos antidepresivov neposredno v njihova telesa, medtem ko je nova študija poskusila ugotoviti vpliv antidepresivov, če se ti pojavijo v vodi v razmeroma nizkih koncentracijah, kot se na primer pojavljajo v kanalizacijskih odplakah.

Znanstvenike je zanimalo, kako na vedenje rakov vpliva posebna vrsta antidepresivov, znanih kot selektivni zaviralci ponovnega privzema serotonina, med katere sodi tudi znani Prozac. Tovrstni antidepresivi se lahko znajdejo odplakah kot izločki ali kot zavržena zdravila, na koncu pa pogosto v naravnem okolju, kjer živijo tudi rečni raki.

Raziskovalci so v laboratoriju zgradili akvarij, v katerem so rake razdelili na dve skupini. Prva je bila izpostavljena antidepresivom v vodi, druga, kontrolna skupina, pa ne.

Rakom so zgradili testni poligon, da bi opazovali razliko v njihovem vedenju. Ugotovili so, da se raki, ki so izpostavljeni antidepresivom, sicer bolj izogibajo soočanju z drugimi raki, da pa več časa preživijo na prostem v iskanju hrane. S tem so raki dlje časa izpostavljeni nevarnosti, ki jo zanje predstavljajo njihovi naravni plenilci, kot so jegulje, želve in ptice. Tako bi, predvideva študija, lahko prišlo do posrednega vpliva na dinamiko v ekosistemu.

Glavni avtor študije, Alexander Reisinger z Univerze na Floridi je sicer opozoril, da iz študije ne moremo neposredno sklepati o procesih v naravnem okolju. Ker je v rekah prisotna cela kopica primesi, denimo težkih kovin, organskih spojin in drugih zdravil, je težko dobro predvidevati, kakšen je medsebojni vpliv teh snovi na okolje, je pojasnil.