STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Kortah odprli informacijsko-interpretacijsko točko Arheološkega parka Kašler

Izola, 17. junija - V Kortah nad Izolo so ob zaključku mednarodnega projekta Kaštelir odprli informacijsko-interpretacijsko točko ter arheološki park Kašler. Park, ki je urejen na območju nekdanjega gradišča, predstavlja veliko pridobitev za občane, informacijska točka pa bo služila kot izhodišče tako za vodene kot tudi samostojne oglede arheološkega parka.

Odprtje informacijske točke in arheološkega parka prihaja ob zaključku triletnega projekta Kaštelir - Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja - od Krasa do Kvarnerja, ki se je financiral iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa sodelovanja Interreg Slovenija - Hrvaška, so sporočili z izolske občine.

Po besedah izolskega župana Danila Markočiča ureditev gradišča z vzpostavljenimi učnimi arheo-botaničnimi potmi predstavlja za Izolo dodano vrednost na področju turizma in ohranjanja kulturne dediščine podeželja.

Letos so v okviru projektnih dejavnosti izdali slikanico Sveti meč pravice avtorice Tine Rožac, ki bralcu skozi zgodbo o načinu življenja nekdanjih prebivalcev kaštelirjev na zanimiv in privlačen način približa njihovo kulturo. Knjiga je na voljo v štirih jezikih in brezplačno dostopna na spletni strani Občine Izola ter v tiskani različici v informacijski točki zadružnega doma v Kortah. Oblikovani so bili tudi avtorski spominki.

Vodja projekta Kaštelir Astrid Prašnikar je kot glavni namen projekta izpostavila aktivno ohranjanje dediščine gradišč z njihovim ovrednotenjem, zaščito, oživitvijo ter promocijo. S projektom so predstaviti tudi tedanji način življenja, z delavnicami, festivali, tematskimi potmi, novimi turističnimi produkti in usposabljanji prebivalcev, obiskovalcev ter turističnih vodnikov pa so obudili starodavno povezanost ljudi z rastlinami.

Dediščina je sedaj predstavljena na sodoben način z usmerjevalnimi informacijskimi tablami, 3D prikazi, aplikacijami obogatene resničnosti in mobilno aplikacijo, v katero je vključenih 24 gradišč na slovenski in prav toliko na hrvaški strani, osem botaničnih poti ter druga naravna in kulturna dediščina, ponudniki lokalnih pridelkov in izdelkov ter štiri informacijsko-interpretacijske točke, ki so postale lokalni arheološki parki.

V okviru projekta so nastali tudi digitalni turistični vodič, botanični vodič in slikanica. Zasnovano je bilo prazgodovinsko doživetje, ki poleg obiska gradišč vključuje tudi ponudbo prazgodovinske jedi, postrežene v posodi, kakršno so uporabljali nekoč.

Upravljanje arheološkega parka prevzema Pokrajinski muzej Koper. Njegov direktor Luka Juri je pri tem poudaril, da park predstavlja veliko pridobitev za vse občane in tudi za pokrajinski muzej, saj je njegova vsebina zanimiva za širok spekter ciljnih skupin, predvsem pa je pomemben z vidika razvoja butičnega in trajnostnega turizma.

Informacijska točka, ki je urejena v notranjosti Zadružnega doma Korte, bo služila kot izhodišče za vodene oglede arheološkega parka, ki ga lahko obiskovalec obišče tudi samostojno, s pomočjo usmerjevalnih tabel in mobilne aplikacije. V samem arheološkem parku so v okviru projekta uredili poti in jih vzorčno tudi tlakovali, mestoma so obnovili suhozide in kažeto. Na koncu arheološkega parka je tudi didaktična točka z dvema arheopeskovnikoma, oder s sedišči za učilnico na prostem oz. prireditveni prostor ter fotookvir s figuro kašlerskega goniča.

Rezultati projekta so že zaživeli med prebivalci. Tako bo že to soboto potekal tradicionalni Festival od Histrov do Rimljanov, so še zapisali na občini.