STAznanost

Slovenija v New Yorku soorganizirala dogodek o umetni inteligenci in enakosti spolov

New York, 18. junija - Slovenija je v četrtek v New Yorku skupaj z OECD, Avstralijo, Grenado, Maldivi in agencijo ZN za ženske organizirala virtualni dogodek Združenih narodov o umetni inteligenci (AI) in enakosti spolov. Udeleženci so razpravljali, ali je sta umetna inteligenca in enakost spolov "prijatelja ali sovražnika".

Udeleženci, med katerimi sta bili slovenska veleposlanica pri ZN Darja Bavdaž Kuret in znanstvenica z Inštituta Jožef Štefan, profesorica Dunja Mladenić, veleposlaniki drugih držav pri ZN in strokovnjaki, so pozvali k večjemu vključevanju žensk v razvoj AI ter uporabo AI za doseganje večje enakopravnosti spolov.

Danes je na področju spletnih tehnologij zaposlenih le 22 odstotkov žensk. V tehnologiji na splošno ter AI še posebej je močna moška pristranskost. Eden od primerov je ta, da pri razvoju avtomobilskih zračnih blazin uporabljajo algoritme, ki so prilagojeni moškim. Torej kako napihnjena zračna blazina ob trčenju ščiti moško telo, ne upošteva pa posledic na žensko oprsje.

Govorniki so poudarili, da je treba vložiti več napora in sredstev za izobraževanje oziroma da je treba več žensk usmeriti v tehnološke poklice, obstoječo AI pa bolj izkoristiti za doseganje večje enakopravnosti med spoloma. Na primer, da se razvijajo orodja, ki izpostavijo ali premostijo ta prepad med spoloma.

Na dogodku so med drugim sodelovali namestnica izvršne direktorice ZN za ženske Anita Bhatia, višja politična svetovalka avstralske komisije za človekove pravice Zoe Paleologos, vodja oddelka za digitalno ekonomsko politiko pri OECD Audrey Plonk ter veleposlanici Maldivov Thilmeeza Hussain, Grenade Keisha Aniya McGuire, veleposlanik Avstralije Mitchell Fifield ter stalni opazovalec OECD pri ZN Robin Ogilvy.

Slovenija je na tem področju v ZN zelo aktivna, kar so veleposlanici priznali ostali nastopajoči.

Leta 2019 je na primer Slovenija na ZN v sodelovanju s Svetom Evrope in Organizacijo za izobraževanje, znanost in kulturo ZN (Unesco) pripravila dogodek, namenjen izzivom umetne inteligence.

Februarja pa je pomagala organizirati šesto skupščino ZN na temo žensk v znanosti, ki je potekala ob mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti.