STAznanost

Počivalšek z italijansko vesoljsko agencijo podpisal pismo o nameri o sodelovanju

Rim, 23. junija - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v okviru dvodnevnega obiska v Italiji z italijansko vesoljsko agencijo podpisal pismo o nameri o sodelovanju na področju vesoljskih dejavnosti v miroljubne namene. Počivalšek se je sestal tudi z ministrom za gospodarski razvoj Giancarlom Giorgettijem.

Minister Počivalšek je pismo o nameri sodelovanja podpisal z direktorjem italijanske vesoljske agencije Giorgiom Saccoccio. Do podpisa je prišlo na pobudo italijanske strani, ki je naletela na zelo dober odziv s strani slovenskih podjetij in raziskovalnih institucij, so danes sporočili z ministrstva.

"Pismo o nameri predstavlja dobro podlago za vzpostavitev tesnejšega sodelovanja na področju vesolja med Slovenijo in Italijo, saj omogoča vzpostavitev okvira za sodelovanje, identifikacijo področij skupnega interesa, izmenjavo informacij in spodbujanje skupnih dejavnosti in pobud," je povedal minister.

Predvidena je tudi ustanovitev skupnega usmerjevalnega odbora, v okviru katerega bodo dogovorjeni morebitni projekti sodelovanja in konkretni načini izvajanja tega dokumenta, ter redna srečanja, in sicer najmanj enkrat letno, izmenjaje v Sloveniji in Italiji.

Počivalšek se je v okviru obiska srečal s kolegom Giorgettijem, s katerim sta ugotovila, da so bili odnosi med državama vedno dobri, intenzivni in razvejani. Italija je tudi največja sosednja država in sodi med najpomembnejše slovenske trgovinske partnerice.

"Predlagal sem mu, da bi v začetku prihodnjega leta v Milanu ali Trstu organizirali dogodek za predstavitev naložbenih priložnosti v Sloveniji, ki ga je italijanski minister tudi podprl. To bi bil za nas vsekakor pomemben promocijsko-investicijski dogodek. Predstavil sem mu tudi prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju gospodarstva ter pomen našega slogana in prednostne naloge," je pojasnil minister.

Italijanske naložbe v Sloveniji so po Počivalškovih pojasnilih dobre, a je še veliko priložnosti za sodelovanje, s čimer se je strinjal tudi Giorgetti. Priložnosti so predvsem na področju turizma, energetike, letalskih in drugih infrastrukturnih povezav, transporta in logistike, avtomobilske industrije in mobilnosti, znanosti/inovacij in lesno-predelovalne industrije.

Giorgetti je predlagal vzpostavitev dvostranskih projektov med državama, na podoben način, kot to že izvajajo s Francijo, odobrenih s strani Evropske komisije za spodbujanje podjetništva in povezovanja inovativnih podjetij. Ministra sta se strinjala, da so zaradi digitalizacije potrebne spremembe EU pravil, prav tako pa je tudi industrija potrebna prenove z vidika zagotavljanja ustreznejših mehanizmov državnih pomoči.

Ministra sta se dogovorila za vzpostavitev sklada za italijansko manjšino in za Slovence v Italiji ter v znak podpore potrdila njuno skupno udeležbo na podpisu sporazuma med Institutom Jožef Štefan in italijanskim nacionalnim svetom za raziskave, o čemer je Počivalšek govoril tudi z njihovo direktorico Mario Chiara Carrozza.

Počivalšek se je srečal tudi z ministrom za tehnološke inovacije in digitalno tranzicijo Vittoriom Colaom, s katerim sta govorila o pomenu investicij v tehnološke inovacije in digitalno tranzicijo ter možnostih nadaljnjega sodelovanja.