STAznanost

Podelili priznanja podpornikom znanosti

Ljubljana, 25. junija - Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je podelila priznanja Prometej znanosti, namenjena posameznikom in organizacijam, ki podpirajo znanosti bodisi z donatorstvom ali komuniciranjem, ter imenovala komunikatorja znanosti za lansko leto. Na slovesnosti so pod okriljem Sklada Pro Natura podelili tudi prvo plaketo Aleksandre Kornhauser-Frazer.

Ustanova SZF je na dogodku, ki je potekal v torek, podelila priznanja Prometej znanosti za vzorno donatorstvo petim posameznikom, in sicer Lilijani Kornhauser-Cerar, Mojci Aljančič, Vojku Čoku ter akademikoma Andreju A. Kranjcu in Matiji Gogala.

S temi priznanji želijo spodbuditi filantropno delovanje slovenskih državljanov in njihovo družbeno odgovornost pospeševanja določenih procesov v slovenski družbi, "še zlasti ozaveščenost o razvojni vlogi znanosti, solidarnost med generacijami slovenskih raziskovalcev ter znanstveno pismenost in kulturo", so v SZF zapisali v sporočilu za javnost.

Priznanje za odličnost v komuniciranju znanosti je medtem prejelo 17 posameznikov, pet skupin in šest organizacij, komunikator znanosti za lansko leto pa je postal Roman Jerala s Kemijskega inštituta.

Kot so zapisali, je Jerala lani "prispeval zalo pomembne informacije o koronavirusu za slovensko splošno, pa tudi strokovno javnost. Prispeval je k poglobljenemu razumevanju bolezni, potrebnem ukrepanju slehernega državljana ter vlival optimizem v cepiva".

Ob Jerali sta priznanji za finalistko izbora komunikator-ica znanosti prejeli Marina Dermastia z Nacionalnega inštituta za biologijo in novinarka Vala 202 Maja Ratej.

Sklad Pro Natura, ki deluje pri SZF, pa je podelil tudi prvo plaketo, poimenovano po lani preminuli pobudnici in soustanoviteljici sklada Aleksandri Kornhauser-Frazer. Prva plaketa, namenjena odličnim mentorjem zgodnjega uvajanja otrok in mladostnikov v raziskovanje, je pristala pri profesorici Petri Škofic Valjavec z Osnovne šole Vižmarje - Brod v Ljubljani.