STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Portorožu se zaključuje največji evropski kongres matematike do zdaj

Portorož, 25. junija - V Portorožu bodo popoldne slovesno sklenili osmi evropski kongres matematike. Na kongresu, ki je potekal v hibridni obliki, je bilo 1700 udeležencev, od tega se jih je okoli 100 dogodka udeležilo v živo. Rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar je ocenila, da so uspešno izpeljali največji evropski kongres matematike do zdaj.

Na današnji zaključni slovesnosti bosta med drugim udeležence nagovorila predsednik organizacijskega odbora Tomaž Pisanski in predsednik Evropskega matematičnega združenja Volker Mehrmann, so sporočili z Univerze na Primorskem, ki je organizirala kongres.

Rektorica Klavdija Kutnar je za STA ocenila, da so v sodelovanju z drugimi ustanovami s področja matematike v Sloveniji uspešno izpeljali največji evropski kongres matematike do zdaj.

Dela je bilo v zadnjih petih letih veliko ne le za oddelek za matematiko in organizacijski odbor, ampak za univerzo kot celoto. "Veseli smo, da smo dogodek izpeljali vrhunsko, brez tehničnih težav v ozadju, in sem izredno hvaležna za vso pomoč in vso podporo celotne univerze," je dodala Kutnarjeva.

Skupno se je kongresa udeležilo 1700 matematikov, od tega jih je bilo okoli sto prisotnih v živo v Portorožu. Rektorica je ob tem izrazila veselje, da je v Portorož uspelo priti tudi več pomembnim vabljenim predavateljem.

Kutnarjeva je ob tem spomnila, da so prav na današnji dan pred 30 leti štirje slovenski matematiki - Dragan Marušič, Tomaž Pisanski, Bojan Mohor in Vladimir Batagelj - zaključevali prvo konferenco s področja teorije grafov v Sloveniji. Dva od omenjene četverice, Marušič in Pisanski, ki sta tudi aktivno vpletena v kongres, pa sta kasneje ustanovila oddelek za matematiko na primorski univerzi.

Letošnji evropski kongres matematike, ki so se a udeležili matematiki iz vse Evrope in širše, je od sobote v Portorožu zbral vrhunska imena s področja matematike, med drugimi sta nastopila tudi Abelov nagrajenec Laszlo Lovasz in predsednik Evropskega raziskovalnega sveta Jean-Pierre Bouguignon. Kot je že pred časom za STA poudarila rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar, gre za največji znanstveni dogodek leta v Sloveniji.