STAznanost

Danfoss Trata in IJS prejemnika priznanja za sodelovanje gospodarstva in raziskovalno-razvojnega okolja

Ljubljana, 1. julija - Podjetje Danfoss Trata in Institut Jožef Stefan (IJS) sta za razvoj sistema za optimizacijo omrežij daljinskega ogrevanja in hlajenja na nedavnem Industrijskem forumu IRT prejela priznanje taras, namenjeno izstopajočim projektom sodelovanja med gospodarstvom in raziskovalno-razvojnim okoljem na področju inoviranja, razvoja in tehnologij.

Nagrajenca sta sodelovala pri razvoju inteligentnih motornih pogonov, ki v kombinaciji s tlačnimi regulatorji brez pomožne energije omogočajo optimizacijo celotnega omrežja daljinskega ogrevanja oziroma hlajena ter podpostaj, so organizatorji osrednjega strokovnega dogodka slovenske industrije zapisali v sporočilu za javnost.

V utemeljitvi izbora je komisija zapisala, da "sta raziskovalni skupini sodelovali v vseh fazah življenjskega ciklusa izdelka od zasnove do certificiranja ustreznosti izdelka za prodajo na trgu".

IJS je prispeval znanja, ki jih je raziskovalna skupina v podjetju potrebovala za uspešen razvoj nekaterih inovativnih rešitev, "s tem pa omogočila tržno prednost pred konkurenco, ki se kaže tudi v treh mednarodnih patentih in zaščiti blagovne znamke".

"Poleg vzorčnega sodelovanja, ki v vseh pogledih izpolnjuje merila za priznanje taras, je pomemben še okoljski vidik nove serije ventilov, ki omogočajo učinkovitejša daljinska energetska omrežja in podomrežja ter manjšo rabo energije in nižje stroške ogrevanja oziroma hlajenja," so še zapisali.

Inovativni sistem so inštalirali v toplarni v Nemčiji, po besedah Žana Kozana iz Danfoss Trate pa "sistem prinaša takšno povečanje učinkovitosti, da se je uporabniku izračunana povratna investicija povrnila v desetih mesecih".

Danfoss Trata in IJS (Odsek za sisteme in vodenje) sta za skupno sodelovanje priznanje prejela tudi leta 2015, letos pa sta se kot finalista pomerila z ekipama Plamtex INT in IJS za inovativno programsko rešitev, ki avtomatizira napovedovanje časov operacij pri izdelavi orodij s pomočjo umetne inteligence oz. strojnega učenja.