STAznanost

Jana Kolar bo predsedovala forumu ESFRI

Ljubljana, 2. julija - Evropski strateški forum za raziskovalne infrastrukture (ESFRI) bo dve leti vodila slovenska predstavnica v ESFRI in članica njegovega izvršnega odbora Jana Kolar. Kolarjeva je med prioritetami izpostavila bolje delujoč in bolj viden forum.

Kolarjeva je bila za predsednico ESFRI izvoljena na 76. rednem zasedanju foruma, ki je potekalo v sredo in četrtek. Dvoletni mandat bo kot prva Slovenka in kot prva ženska v tej vlogi nastopila z letom 2022, so sporočili iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

"EFSRI bi rada zapustila bolje integriranega v prenovljen Evropski raziskovalni prostor, bolje delujočega in bolj vidnega," so njeno izjavo povzeli v sporočilu za javnost na spletni strani ESFRI. Trenutno predsedujoči forumu Jan Hrusak pa je ocenil, da je Kolarjeva odlična izbira, med drugim zato, ker je strokovnjakinja tako na področju znanosti kot politike.

Kot so dodali na ministrstvu, je bil EFSRI ustanovljen leta 2002 s ciljem podpreti skladen in strateško usmerjen pristop k oblikovanju politik na področju raziskovalnih infrastruktur v Evropi kot ključnega elementa nastajajočega Evropskega raziskovalnega prostora. Kot medvladni forum deluje kot evropsko središče znanja o raziskovalni infrastrukturi in svetuje vladam o nacionalnih, evropskih in mednarodnih naložbah v znanstvene zmogljivosti.

Ključni pri tem so ESFRI načrti s prednostnimi seznami mednarodnih projektov raziskovalne infrastrukture, ki se periodično posodabljajo. Ti so tudi model in vzpodbuda za pripravo nacionalnih strategij za to področje, kot je v Sloveniji Načrt razvoja raziskovalnih infrastruktur.

Delo ESFRI je korenito spremenilo razpoložljivost najsodobnejših zmogljivosti za raziskovalce, tako da je olajšalo skupne naložbe na regionalni, nacionalni in evropski ravni, s čimer je okrepilo vodilno vlogo Evrope na tem področju, so navedli na ministrstvu. Do sedaj je privedlo do oblikovanja načrtov za 55 panevropskih raziskovalnih infrastruktur, od katerih je 37 že vzpostavljenih, in sicer na vseh področjih znanosti, pri čemer je bilo mobiliziranih blizu 20 milijard evrov naložb.