STAznanost

Strokovnjaki za večjo uporabo lesa v gradbeništvu za hitrejši energetski prehod v EU

Ljubljana, 4. julija - Strokovnjaki raziskovalnega inštituta InnoRenew so prepričani, da je najbolj izvedljiva pot do ogljične nevtralnosti v večji uporabi lesa v gradbeništvu. Z večjim upoštevanjem načel trajnostnosti pri gradnji se lahko zagotovi učinkovito shranjevanje ogljika in pozitivne vplive na zdravje ljudi, je ocenila direktorica inštituta Andreja Kutnar.

Stalni mehanizem za znanstvene nasvete Evropske komisije je nedavno objavil dva dokumenta o sistematičnem pristopu k energetskemu prehodu v Evropi. Strokovnjaki poudarjajo, da je za uresničitev energetskega prehoda potrebno uskladiti nešteto prostovoljnih in individualnih odločitev o naložbah, potrošnji in vedenju po vsej Evropi.

"To pomeni preoblikovanje celotnega evropskega energetskega sistema, te spremembe pa bodo naslovile vsak del naše družbe ter bodo narekovale znatne naložbe v času celotnega prehoda. Pri tem je potrebno upoštevati tudi socialno pravičnost, predvsem pa moramo pohiteti, če želimo doseči cilj EU glede neto nič emisij do leta 2050," so v sporočilu za javnost zapisali na inštitutu InnoRenew.

Poročilo, ki ga je pripravila delovna skupina SAPEA, svetuje pripravo političnih ukrepov, ki naslavljajo različne pomembne vidike za energetski prehod v ogljično nevtralnost, je pojasnil predsednik delovne skupine Peter Lund. Ključno je, da vsak ukrep vključuje mehanizem za določanje cen ogljika, ki mora biti dovolj visoka, obenem pa tudi v socialno pravičnem okvirju.

Pri pripravi omenjenih dokumentov je sodeloval tudi raziskovalni inštitut InnoRenew, ki je del konzorcija SAPEA. Direktorica inštituta in članica delovne skupine Kutnarjeva je ob tem poudarila pomembnost vse večje uporabe lesa v gradbeništvu za doseganje nižjega ogljičnega odtisa in olajšanje ter pospešitev energetskega prehoda v Evropi.

"Z večjim upoštevanjem načel trajnostnosti pri gradnji, delovanju, prenovah in razgradnji stavb lahko zagotovimo učinkovito shranjevanje ogljika in tudi pozitivne vplive na zdravje ljudi," je ocenila.

Po mnenju Kutnarjeve lahko trenutne ovire premagamo z večjim poznavanjem koristi lesene gradnje za okolje in uporabnike stavb ter z večjo politično podporo temu načinu ustvarjanja bivanjskih okolij, ki izhaja iz evropskega zelenega dogovora.

Strokovnjaki, vključeni v konzorcij SAPEA, so obenem pozvali k nujnim in odločnim ukrepom za integracijo virov brez emisij. Pomembno se jim tudi zdi zagotavljanje dobre obveščenosti pripravljavcev politik in političnih odločevalcev o znanstvenih dognanjih.

Poročilo je bilo posredovano Evropski komisiji. Z njim konzorcij SAPEA svetuje in pomaga EU pri pripravi strategije za brezogljično prihodnost v času izjemne nujnosti skupnega boja proti podnebnim spremembam, so še zapisali na inštitutu.