STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Na konferenci Euromar več kot 600 raziskovalcev NMR spektroskopije

Portorož, 5. julija - V Portorožu se je z otvoritveno slovesnostjo začela štiridnevna konferenca Euromar 2021. Na konferenci, ki bo sicer potekala prek spleta, se bo zvrstilo 120 vabljenih predavateljev in več kot 600 raziskovalcev s področja NMR spektroskopije. Udeležence je pozdravila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Jedrska magnetna resonanca je bila tradicionalno metoda za potrditev kemijske strukture molekul in njihove čistosti, pomembna pa je tudi za razumevanje, kako molekule delujejo, je ob robu dogodka za STA pojasnil Janez Plavec, vodja Nacionalnega centra za NMR spektroskopijo visoke ločljivosti pri Kemijskem inštitutu, ki je organiziral konferenco.

Če je magnetno resonanco ljudem najlažje približati preko slikanja z magnetno resonanco, ki se uporablja v medicini, pa so njene aplikacije številne, od farmacevtske industrije do razvoja materialov za baterije in materialov, ki lovijo ogljikov dioksid, do razvoja protivirusnih zdravil ter avtentičnosti hrane in pijače, je naštel Plavec.

Na konferenci je 120 vabljenih predavateljev in več kot 600 udeležencev. Sama konferenca poteka virtualno, so se pa današnjega dogodka v živo udeležili prijatelji oz. partnerji iz sosednjih držav. S slovesnostjo so se po Plavčevih besedah želeli tudi zahvaliti državi za nedavno 3,3 milijona evrov težko naložbo v posodobitev opreme, točneje posodobljenih spektrometrov.

Pred tem so namreč uporabljali opremo ameriškega podjetja, ki pa je zapustilo to področje, tako da so v zadnjih letih že tehnološko zaostajali. Posodobitev je bila zato nujna, prav pa bo prišla tako akademski srenji kot industriji v Sloveniji, je prepričan Plavec.

Začetka konference se je razveselil tudi direktor Kemijskega inštituta Gregor Anderluh. Kot je povedal za STA, kolegi iz centra za NMR spektroskopijo že skoraj 30 let razvijajo ta pristop v slovenskem prostoru. "Z izjemno kakovostnim delom so se dokazali v mednarodnem prostoru in vabilo, da organizirajo to konferenco, je zagotovo veliko priznanje evropske raziskovalne skupnosti," je dodal Anderluh.