STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Izoli na ogled dela iz umetniško-znanstvenega projekta Proste Celice

Izola, 9. julija - V izolskem parku Pietro Copo je v četrtek potekalo prvo razkritje objektov, ki so jih študenti z raziskovalci in umetniki ustvarili v okviru projekta Proste Celice - Inoviranje v polju med umetnostjo in znanostjo. Osrednji objekt postavitve je drevo iz odsluženega lesa, obdajajo pa ga povezani leseni totemi, nakazujoč na komunikacijo med drevesi.

"Temeljna ideja projekta je povezovanje znanosti, umetnosti, tehnologije in izobraževanja ter vzpostavitev situacij njihovega srečevanja. Gre za razvoj nove smeri raziskovanja, ki spodbuja radikalno inovativnost in v inoviranje vpeljuje umetniško razmišljanje," piše v sporočilu za javnost. Dodano je, da so študenti Univerze na Primorskem in Akademije umetnosti Univerze v Novi Gorici v projektu ustvarjali na podlagi povezovanja področij umetnosti in znanosti, ki pomembno navdihuje razvoj družbenih in gospodarskih inovacij tudi v mednarodnem merilu.

Osrednja dejavnost Prostih celic je vključevala delavnice, spletna predavanja z razpravami in produkcijo večplastnih "znanstveno-umetniških objektov". Te so ustvarjalci zasnovali "na podlagi nekaterih znanstvenih iztočnic, kot so dvigovanje morske gladine, lastnosti/plovnost lesa, trajnostni razvoj in razmerje človek-narava-tehnologija, vse skupaj pa so premišljevali skozi prizmo umetnosti".

Postavitev so v četrtek v Izoli predstavili ob posebnem enkratnem performansu. "Osrednja skulptura predstavlja drevo iz odpadnega lesa, ki so ga študenti dobili na gradbišču nove stavbe raziskovalnega inštituta InnoRenew CoE. Drevo je iz petih vej; ena veja predstavlja energijo, ki jo dobimo iz lesa in skladiščenje CO2, ki ima pozitivne učinke na izpuste škodljivih emisij, druga veja simbolizira prihodnost in digitalizacijo, tretja žive organizme in kroženje cikla življenja. Četrta veja je živa rastlina, ki simbolizira, kako so drevesa tudi opora za nova življenja, peta veja pa je sestavljena iz pravega gradbenega materiala, s katero so želeli študenti prikazati, kako lahko les uporabimo tudi za naše življenje s tem, ko si gradimo hišo, mizo in drugo opremo," je za STA pojasnila Lea Primožič iz InnoRenew CoE.

Po besedah sogovornice so si študenti poleg drevesa zamislili tudi lesene toteme, v katere so vgradili senzorje in luči: "Ti totemi so med seboj povezani in prikazujejo kako tudi drevesa med sabo komunicirajo. Totem reagira, ko se sprehodimo mimo, saj senzor povzroči prižig luči. Nenazadnje pa so ustvarili tudi QR kodo, kjer so razložili proces fotosinteze, v lesene deske pa so tudi vgravirali svoje misli, ki so jih vodile pri ustvarjanju."

Direktorica InnoRenew CoE Andreja Kutnar je na četrtkovem odprtju izrazila navdušenje nad deli, ustvarjenimi na presečišču znanosti in umetnosti. "Povezovanje različnih področij je zagotovo prava smer, če želimo spodbuditi kreativnost in poiskati inovativne rešitve za skupne izzive današnjega časa," je poudarila.

Po izolski postavitvi bo ogled večplastnega objekta možen še v prihodnjih mesecih, saj se bo postavitev avgusta selila na Kamfest v Kamnik, septembra na koprski Festival IZIS in oktobra v XCENTER, vozlišče kreativnih praks v Novi Gorici.

Projekt Proste Celice - Inoviranje v polju med umetnostjo in znanostjo je zasnoval konzorcij štirih partnerjev, ki ga tvorijo raziskovalni inštitut InnoRenew CoE, Univerza na Primorskem, Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici in Kulturno izobraževalno društvo PiNA (s podporo Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture RUK). Projekt sta podprla tudi Občina Izola in Center za kulturo, šport in prireditve Izola, še piše v sporočilu za javnost.