STAznanost

Na Nacionalnem inštitutu za biologijo obeležili začetek gradnje biotehnološkega stičišča

Ljubljana, 9. julija - Na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) so obeležili začetek gradnje biotehnološkega stičišča, ki bo po njihovi oceni omogočalo nadaljnji preboj slovenskega znanja s področja bioznanosti. Stičišče pa bo spodbudilo tudi prenos znanja v industrijsko prakso ter konkurenčnost slovenskih znanstvenikov v mednarodnem okolju, so sporočili z inštituta.

"Gre za izjemno pomembno investicijo v znanstveno-raziskovalno infrastrukturo na področju biotehnologije in ved o življenju, ki bo izboljšala raziskovalne zmogljivosti za izkoriščanje razvojnih možnosti Nacionalnega inštituta za biologijo v domačem in mednarodnem okolju ter pomembno okrepila raziskovalno podporo slovenskemu gospodarstvu in start-up okolju," so ob tem zapisali v sporočilu za javnost na nacionalnem inštitutu za biologijo.

"Živimo v stoletju, kjer biotehnologija napoveduje izjemne preboje, ki bodo pomembno vplivali na razvoj in celovito zdravje ljudi in okolja," je ob tem dejala direktorica Nacionalnega inštituta za biologijo Maja Ravnikar.

Začetek gradnje biotehnološkega stičišča je pozdravila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, ki je današnji dogodek označila za "novo življenje v slovenski znanosti". Po njenih oceni je gradnja biotehnološkega stičišča pomembna infrastrukturna in finančna pridobitev. "Gre za razvojni projekt, ki bo ne samo pomagal iskati odgovore in rešitve na aktualno stanje, ampak bo na odgovoren način prispeval h kvaliteti življenja in okolja," je še poudarila Kustečeva.

Zadovoljstvo je ob začetku gradnje izrazil tudi župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki je poudaril, da je to največja investicija na področju raziskovalne dejavnosti v Sloveniji, ki bo znanstvenikom omogočila dobro delo in konkurenčnost v svetovnem merilu.

Z gradnjo stičišča, vrednega nekaj manj kot 28 milijonov evrov, bodo na nacionalnem inštitutu za biologijo rešili tudi prostorske stiske ljubljanskih oddelkov inštituta, zasnovan pa bo kot niz laboratorijev, predavalnic, seminarskih sob in kabinetov ter pripadajočih tehničnih in servisnih prostorov. Dela na objektu, ki bo obsegal 6646 kvadratnih metrov, bodo predvidoma končana oktobra leta 2023, so še sporočili z nacionalnega inštituta za biologijo.

Lokacija novega stičišča v neposredni bližini biotehniške fakultete, fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter fakultete za računalništvo in informatiko pa bo njihovi oceni omogočala "še bolj tesne povezave z znanstveniki sorodnih in drugih disciplin kakor tudi souporabo infrastrukture ter opreme".