STAznanost

Italijanski genealogi identificirali 14 potomcev Da Vincija

Rim, 24. julija - Po desetletju raziskovanja družinskega drevesa Leonarda Da Vincija so italijanski genealogi identificirali 14 danes živečih moških potomcev renesančnega umetnika. Po navedbah raziskovalcev Alessandra Vezzosija in Agnese Sabato so dokumentirali 21 generacij Da Vincijevega rodu, je poročala nemška tiskovna agencija dpa

Svoje ugotovitve so predstavili v članku, objavljenem v strokovnem zborniku Human Evolution. Raziskovalci so tekom študije opravili tudi več intervjujev s potomci slovitega italijanskega slikarja, arhitekta in inženirja. Številni izmed njih so svoje karierne poti našli v pisarniškem delu, jeklarstvu in obrtništvu ter so danes upokojeni. V študiji so identificirali tudi nekaj družin v različnih vejah Da Vincijevega družinskega drevesa.

Ob zaključku študije so popisali 690 let družinske zgodovine. V genealoškem delu raziskave so preučili moški del rodu, kjer so začeli z Leonardovim prednikom Michelom, rojenim v 13. stoletju, nato izsledili sorodnike preko njegovega očeta Piera Frosina, rojenega 1426, do Leonardovega rojstva leta 1452.

S pomočjo arhivskih dokumentov so raziskovalci izsledili tudi štiri veje družinskega drevesa, izhajajoče iz Leonardovega brata Domenica. Prav tako so odkrili, da je imel Leonardo Da Vinci vsaj 22 polbratov, a ni imel otrok.