STAznanost

Izpostavljenost čebel kombinaciji pesticidov povečuje njihovo ogroženost

Pariz, 8. avgusta - Izpostavljenost čebel kombinaciji fitofarmacevtskih sredstev močno povečuje njihovo ogroženost, je razvidno iz ta teden objavljene raziskave. Njeni avtorji opozarjajo, da regulatorji verjetno podcenjujejo nevarnost vpliva interakcije med različnimi pesticidi.

Čebele in drugi opraševalci so ključni za pridelek in divje habitate, dokazi o hudem krčenju populacij žuželk po svetu pa zato vzbujajo strah, kaj bo to pomenilo za varnost preskrbe s hrano in za naravne ekosisteme, je ta teden pisala francoska tiskovna agencija AFP.

Znanstveniki so zdaj na podlagi številnih študij, objavljenih v zadnjih 20 letih, pripravili novo metaanalizo, v okviru katere so se osredotočili na interakcijo med kmetijskimi kemikalijami ter njen vpliv na vedenje čebel (iskanje hrane, spomin, razmnoževanje) in njihovo zdravje.

Kot so ugotovili, na ta način prihaja do negativnega učinka na čebele, in to tako velikega, da se močno poveča možnost za njihov pogin.

Iz študije, sicer objavljene v znanstveni reviji Nature, je razvidno tudi, da je kombiniran vpliv različnih pesticidov verjetno mnogo bolj usoden za čebele kot vsak pesticid posebej.

"Prav te interakcije med različnimi fitofarmacevtskimi sredstvi pomembno povečujejo ogroženost čebel," je študijo pospremil eden od njenih avtorjev Harry Siviter z Univerze Teksasa v Austinu.