STAznanost

Na tisoče gnezd morskih ptic onesnaženih s plastiko

Edinburgh, 25. avgusta - Škotski znanstveniki v novi raziskavi ugotavljajo zaskrbljujočo prisotnost plastičnih odpadkov v gnezdih morskih ptic na obalah severozahodne Evrope. Podatki, ki so jih pridobili za gnezdišča z območja Velike Britanije, Norveške, Islandije, Švedske in Ferskih otokov, namreč kažejo, da kar 12 odstotkov gnezd vsebuje plastične odpadke.

"Plastično onesnaženje morja in obal je vedno večja svetovna okoljska težava, ki predstavlja grožnjo morski biodiverziteti", je povedal eden od raziskovalcev z univerze Higlands and Islands, dr. Neil James. "Še posebej prizadete so morske ptice, saj se lahko v odpadno plastiko zapletejo ali pa jo zaužijejo".

Znanstveniki so opravili štiriletno raziskavo, v kateri so prek neodvisnih opazovalcev ptičjih kolonij pridobili podatke o 10.274 gnezdih. Iz podatkov o 14 vrstah morskih ptic v 84 kolonijah med leti 2016 in 2020 so ugotovili, da kar 12 odstotkov gnezd vsebuje plastične odpadke.

V raziskavi, ki je objavljena v reviji Marine Pollution Bulletin, ugotavljajo, da so najbolj prizadeta vrsta mormoni, katerih gnezda so onesnažena v 67 odstotkih.

Kot je še dodal James, naj ta raziskava služi kot opozorilo glede vedno večjih količin odpadne plastike v morskem okolju, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.