STAznanost

IJS: Zaradi velike kužnosti delte do pomladi okužen bolj ali manj vsak necepljeni

Ljubljana, 17. avgusta - Slovenija je po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) trenutno glede na podatke o okuženih z novim koronavirusom v oranžni fazi, v rdečo pa bo predvidoma prešla konec avgusta. "Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah," napovedujejo na Institutu Jožef Stefan (IJS).

"Četrti val bo zaradi velike kužnosti različice delta predvidoma tako obsežen, da se bo do pomladi okužil bolj ali manj vsak necepljeni," so izpostavili v današnjem poročilu in ob tem ponovno pozvali k cepljenju proti covidu-19.

Epidemija v Sloveniji narašča s podvojitvenim časom približno 18 dni. "Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo treba, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni. Zaželena precepljenost odrasle populacije je nad 90 odstotki," poudarjajo na IJS.

Koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je za POP TV sicer ocenil, da je 2000 maksimalno število navadnih postelj za covidne bolnike, medtem ko je maksimalno število intenzivnih bolniških postelj 250. "Vendar je 250 zgornji rob, preko katerega ne moremo iti, kajti potem se ustavi vsa necovidna intenzivna nega, operativa," je povedal.

Bolnišnice so sicer tam, kjer je bilo to mogoče, prostorsko razširile intenzivne oddelke in tudi opreme je dovolj. "Kar me skrbi, in mislim, da skrbi vse, pa je manko kadra, predvsem na negovalnem področju," je opozoril Carotta. Po končanem tretjem valu je bil namreč izrazit porast odpovedi, predvsem iz bolnišničnega okolja, je še dejal.

Trenutno efektivno reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, hkrati pa obravnava uvožene okužbe, kot bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, na inštitutu ocenjujejo na 1,50, ocenjeno lokalno reprodukcijsko število pa na približno 1,25. Pred enim letom je slednje znašalo 0,92.

Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 204.

Iz epidemioloških podatkov, ki jih tedensko objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), je po navedbah IJS razvidno, da lokalno širjenje okužb narašča eksponentno, kar pomeni, da bi epidemija naraščala, tudi če okužb ne bi uvažali iz tujine. Lokalno širjenje okužb je že prevladujoče.

V prvem valu epidemije se je po ocenah IJS okužil približno vsak stoti prebivalec. Na vrhuncu prvega vala je bil delež kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno slaba polovica prebivalstva. Trenutno je delež kužnih približno 0,15 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 600. prebivalec, navajajo na inštitutu.

Pred tednom dni so vstop Slovenije v rdečo fazo napovedali za začetek septembra. Epidemija je takrat naraščala s podvojitvenim časom približno 20 dni.