STAznanost
Humanistika in družboslovje

Začenja se 8. mednarodni filozofski simpozij Miklavža Ocepka

Ljubljana, 21. avgusta - Srednjeevropski raziskovalni inštitut Soeren Kierkegaard in KUD Apokalipsa od danes do 27. avgusta organizirata 8. mednarodni filozofski simpozij Miklavža Ocepka. Tema letošnjega simpozija je V času koronakrize smo vsi "Idioti": Misliti s Kierkegaardom in Dostojevskim. Simpozij bo večinoma potekal na sedežu inštituta in v Cankarjevem domu.

Letošnji simpozij je posvečen 200. obletnici rojstva Fjodorda Mihajloviča Dostojevskega, Siddharti Gautameju Buddhi in spominu na slovensko filozofinjo ter dolgoletno podpornico delovanja organizatorjev simpozija Cvetko Hedžet Toth.

"V svetu v katerem živimo bolj kot kadarkoli prej potrebujemo dialog med različnimi misleci in tistimi, ki razmišljajo drugače. Misleci, ki podpirajo pluralizem idej in prepričanj v smeri duhovne odprtosti. Tudi na 8. simpoziju Miklavža Ocepka želimo spodbuditi dialog med tistimi, ki v svetu razmišljajo drugače, pa tudi segajo v globine duha. Dostojevski je globoko vplival tako na eksistencializem, ki ga je sprožil Kierkegaard, kot na umetnost, porajajočo temeljna bivanjska vprašanja o smislu človekove eksistence in porajanja svobode, ki osmišlja bivanje," so zapisali organizatorji.

Tema V času koronakrize smo vsi "Idioti", navdihnjena s Kierkegaardovo mislijo, bo po navedbah organizatorjev tokrat vstopala tudi v dialog z budistično filozofijo, predstavljeno v različnih segmentih, "ki prav tako presegajo pojme biti in substance ter samozadostnosti sebstvenosti", kar se med drugim odraža v izreku: "Vsi smo Buda."

Simpozij se bo danes ob 18. uri začel z otvoritveno slovesnostjo na sedežu Srednjeevropskega raziskovalnega inštituta Soeren Kierkegaard na ulici Lili Novy 25. Sledil bo mednarodni literarni večer gostov simpozija. Vse do ponedeljka bo program potekal v Ljubljani, v torek pa se bodo udeleženci simpozija odpravili v Podlipo, v sklopu izleta pa bo med drugim v gozdnem budističnem samostanu Samandipana potekal pogovor s theravadskim budističnim menihom Hirikom, Ciril Klajnšček pa bo izvedel Gestalt delavnico o sobivanju - Kierkegaard in Buda.

Konferenčni del bo od srede do petka potekal v Cankarjevem domu. V sredo ga bo ob otvoritvenih nagovorih zaznamoval panel v spomin Cvetki Hedžet Toth, v četrtek se bodo mednarodni govorci uvodoma posvetili Dostojevskemu, nato pa prešli na panel Vsi smo Buda, v petek pa bodo z njim nadaljevali in se med drugim posvetili tudi tibetanskemu budizmu ter budizmu in izkustvu.

Vsi dogodki na sedežu inštituta in v Cankarjevem domu bodo brezplačni, je sporočil organizacijski odbor Kierkegaard 2021.